Hackers maken veelvuldig gebruik van Nederlandse servers

Redactie WINMAG Pro
Nederlandse servers staan wereldwijd in de top vijf voor het veroorzaken van incidenten als ransomware of social engineering, waarbij een gebruiker een geïnfecteerd bestand downloadt. Dit blijkt uit data van Kaspersky.

In meer dan de helft (bijna 56 procent) van de gevallen ging het om de Adware URL-dreiging die via Nederlandse servers werd verspreid. Daarnaast werden regelmatig AdWare.Script.Pusher- (20 procent) en Trojan.Script.Miner-dreigingen (14 procent) verspreid.

Adware is software die ongewenste (en soms irritante) pop-upadvertenties weergeeft die op je computer of mobiele apparaat kunnen verschijnen. De Trojan.Script.Miner wordt gebruikt voor het delven van cryptovaluta zonder het medeweten van de gebruiker en waarbij de opbrengst van het delven rechtstreeks in de portemonnees van criminelen terechtkomt. Nederland is aantrekkelijk voor hackers door zowel de snelle en betrouwbare internetverbindingen als de vele verschillende hostingbedrijven die er zijn, waarmee iedereen snel en gemakkelijk servers kan huren.

Er zijn verschillende dingen die bedrijven zelf kunnen doen om hackaanvallen te voorkomen. Zo is het van belang om zo snel mogelijk beschikbare patches te installeren en om software altijd up-to-date te houden op alle apparaten die worden gebruikt om te voorkomen dat ransomware kwetsbaarheden op het apparaat kan misbruiken. Bedrijven moeten zich ook richten op het detecteren van data-exfiltratie naar internet en speciale aandacht besteden aan uitgaand verkeer om de connecties van cybercriminelen te ontdekken. Tot slot is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van bedrijfsgegevens, zodat in het geval van een hackaanval de belangrijkste data bewaard is gebleven en de schade beperkt kan worden.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie