'Hackers misbruiken systeem tennisbond voor phishingaanval'

Jordi Smit
Hackers hebben middels een phishingaanval toegang gekregen tot een systeem van tennisbond KNLTB om leden van vermoedelijk meerdere tennisverenigingen op te lichten. Dat meldt een woordvoerder van de tennisbond aan RTL Nieuws.

Phishingaanval criminelen

De criminelen verstuurden via het systeem e-mails naar leden van tennisverenigingen met de vraag of zij hun contributie wilden overmaken. Vermoedelijk hebben de hackers eerst de gebruikersnamen en wachtwoorden van functionarissen weten binnen te hengelen. Vervolgens gebruikten zij deze gegevens om in te loggen op het KNLTB.Club-systeem en de e-mails naar leden van een tennisclub te sturen.

Meldingen verenigingen

Bij elkaar maken ruim veertienhonderd verenigingen gebruik van het KNLTB.Club-systeem. Volgens de tennisbond hebben vier verenigingen een melding van een of meerdere verdachte activiteiten gemaakt. Bij een van die verenigingen was er daadwerkelijk een phishingaanval middels een mail verstuurd, zegt een woordvoerder van de KNLTB tegen RTL Nieuws.

Onderzoek phishingaanval

De KNLTB heeft het systeem afgelopen vrijdag offline gehaald en onderzoekt de zaak verder. Ook is melding gemaakt bij de Nederlandse privacyautoriteit en waarschuwt de organisatie tennisverenigingen om op te letten. Ook andere sportclubs worden via de sportorganisatie NOC*NSF op de hoogte gesteld van de phishingaanval.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi