Handige tips zodat jij efficiënt thuis kan werken

Max Mostert
In verband met de nieuwe maatregelen voor COVID-19 (beter bekend als coronavirus) zullen vele van ons de komende tijd nog thuiswerken. Het is dan wel van belang dat je net zo efficiënt kan werken als je op werk doet. Met deze tips helpen we je vooruit.

To-do lijstje

We blijven het zeggen: start weer met to-do lists. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en werk je efficiënt. Prioriteer werktaken en vermeld geen huishoudelijke items. Dit omdat dergelijke taken je concentratie benadelen.

Get dressed

Kleed jezelf fatsoenlijk aan! Er wordt hiermee natuurlijk niet geadviseerd om een driedelig pak aan te trekken. Gewoon een spijkerbroek en shirt helpt al veel om in een werksfeer te komen. Ook is het belangrijk dat je aan een tafel of bureau gaat zitten in plaats van op de bank. Tal van onderzoeken onderstrepen het feit dat de waarneming van een ‘werkplek’ productiviteit verhogen. 

Stay focussed

Zet push notificaties uit. Iedereen werkt met een smartphone en krijgt regelmatig berichtjes binnen. Die notificaties leiden je snel af en halen je uit je flow. Om die reden is het handig om alle push notificaties en meldingen van applicaties zoals Instagram, WhatsApp en LinkedIn uit te zetten.

Ook helpt het om korte pauzes van circa tien minuten in te plannen. Dit doe je op werk ook doorlopend. Bijvoorbeeld in vorm van een praatje bij het koffieapparaat. Haal een frisse neus. Dat mag nog altijd, aldus het RIVM. Vervolgens kan je weer van start. 

Als laatste is het belangrijk dat je afspraken met familie/vrienden maakt. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over werktijden. Zorg ervoor dat ze weten hoe laat je klaar bent zodat ze je niet storen tot je dag voorbij is. Ook kunnen zij je aanspreken als ze doorhebben dat je niet meer bezig bent. Samen bijt je door de crisis heen. Succes!