Hands-on: Samsung Galaxy Fold

Geert van der Klugt
Dan eindelijk in zijn volle glorie te bewonderen: de eerste reviewmodellen van de Samsung Galaxy Fold zijn geleverd. Het is een krachtpatser, zo bleek reeds uit de specificaties, maar hoe het voelt hoe een smartphone in de hand te hebben – dat is altijd maar even afwachten. Wachten hoeft niet meer, want de revolutionaire smartphone, 3 mei verkrijgbaar in Nederland, ligt in voldoende tevreden handen om van een succesverhaal te spreken.

‘Het kostte enige moeite te navigeren met drie actieve schermen, maar na ‘m voor het eerst uit te vouwen, voelde ik direct een rush’, vertelt Jessica Dolcourt tegen CNET. De Samsung Galaxy Fold oogt prachtig. Zijn achterkant is glad en glossy. Niets aan zijn ingeklapte ontwerp doet vermoeden naar buigbaarheid. Het is dan ook geen wonder dat de gelukkigen die het toestel gebruikt hebben stuk voor stuk verwonderd zijn wanneer de telefoon voor het eerst uitklapt. Het werkt vlekkeloos, terwijl we tien jaar terug gelachen zouden hebben om het idee van een functionele buigbare telefoon.


Wonderlijk, maar de waaromvraag blijft onbeantwoord. Bevindt de Galaxy Fold zich vanaf mei in de broekzakken van zakelijke gebruikers? Zijn duurzaamheid was discutabel, tot Samsung een einde aan twijfelaars poogde te brengen met een video waarin de Fold 200.000 keer gebogen wordt. Wij waren overtuigd, maar spreken natuurlijk niet voor iedereen. Nee, geen mens is op het moment van schrijven gek genoeg geweest om het model 200.000 keer handmatig te buigen, maar wél weten we dat de Fold solide in de hand ligt en vloeiend vouwt.

Het voorscherm (4,6”) toont relatief kleine iconen en geeft tekst in een relatief klein font weer. In de praktijk betekent dat dat het voorscherm prettiger in gebruik is wanneer de telefoon dichtbij de gebruiker wordt gehouden. Het binnenste scherm bedraagt 7,3” en wordt onthuld bij het uitvouwen van de telefoon: Samsung verwacht dat gebruikers hiernaar zullen schakelen voor de bewerking van foto’s, kantoortaken en mediavertoning.

Samsung Galaxy Fold | App Continuity

Het binnenste scherm biedt legio aan mogelijkheden. Apps zijn te draaien in full-screenmodus (één), verticaal (twee) of een combinatie van verticaal en horizontaal (drie). Hoe meer actieve apps, hoe kleiner het font, dus een weergave van drie schermen is, liggend aan hoe je werkt, niet altijd geschikt. Daarentegen doet functie wat het moet: een filmpje bekijken of Twitterpost omhoog halen terwijl je door een nieuwsfeed scrolt is een kleine moeite.

Het langverwachte App Continuity zorgt ervoor dat applicaties die op het voorscherm van de telefoon draaien, naar het binnenste scherm verplaatsen op het moment dat een gebruiker de telefoon openvouwt. Google en Samsung ontwikkelde deze functie gezamenlijk, het resultaat is een uitzonderlijk vloeiende workflow. Applicaties van WhatsApp, Microsoft, Spotify, Amazon Prime Video, Samsung en Google zijn aangepast naar het design. Ook wanneer een applicatie App Continuity niet ondersteunt, is deze bruikbaar door handmatig te schalen naar full-screenmodus.

Aanvullende informatie vind je hier. De Samsung Galaxy Fold is vanaf 3 mei verkrijgbaar.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert