Het gebruik van virtual en augmented reality voor online meetings

Redactie WINMAG Pro
Door de wereldwijde pandemie zijn we ineens massaal genoodzaakt om meetings op afstand te houden. Dit heeft de ontwikkeling van bepaalde technieken in een stroomversnelling gebracht. Zo zien we het gebruik van virtual en augmented reality steeds vaker terug. Hoe kunnen deze twee fenomenen bij online meetings worden ingezet?

Wat zijn virtual reality en augmented reality precies? 

Virtual reality is een technologie die je de illusie geeft dat je in een andere werkelijkheid bent. Zo’n omgeving wordt meestal gecreëerd door een speciale virtual reality-bril. Bij augmented reality wordt de realiteit waargenomen, alleen zijn er elementen te zien die door de computer zijn gegenereerd. Voorbeelden hiervan zijn Pokémon Go en de Instagram- en Snapchat-filters. Beide technieken kunnen goed van pas komen in de bedrijfswereld en winnen steeds meer terrein. 

Spatial

In een virtuele ruimte vergaderen klinkt wellicht enigszins als toekomstmuziek, maar Spatial maakt dit al mogelijk. Op dit platform kun je namelijk je eigen virtual reality-meeting opzetten. Vervolgens kun je in deze virtuele ruimte onder andere praten met je collega’s, interactieve presentaties geven, bestanden delen en designs bekijken. Het komt eigenlijk het dichtst bij een ‘normale’ vergadering. Het is dus niet gek dat de noodzaak voor een platform als Spatial dit jaar ineens een stuk groter werd. Om het platform voor een groter publiek toegankelijk te maken, is het sinds de coronapandemie gratis. Bovendien is Spatial ook te gebruiken via browsers, Android en iOS. Je hoeft er niet eens een virtual reality- of augmented reality- headset voor aan te schaffen, waar vooralsnog een aardig prijskaartje aan hangt. 

Microsoft Teams

Dikke kans dat je het afgelopen jaar gebruik hebt gemaakt van Microsoft Teams. Dit is het zakelijke communicatieplatform van Microsoft. Hoewel Microsoft Teams van oudsher geen virtual reality- of augmented reality-platform is, zijn er het afgelopen jaren een paar van dergelijke functionaliteiten toegevoegd. Zo is het sinds maart mogelijk om de augmented reality-headset RealWear HMT-1 te gebruiken. Met deze headset kan de omgeving eenvoudig worden opgenomen en gedeeld. Bovendien kan deze via spraak worden bediend, wat het werken op afstand vergemakkelijkt. Microsoft Teams op de RealWear HMT-1 leent zich vooral uitstekend voor industriële werkomgevingen. 

Afgelopen juli rolde Microsoft Teams een andere nieuwe functionaliteit uit: de Together-modus. Deze modus knipt de deelnemers van de online vergadering los van hun achtergrond en plaatst ze samen in een gezamenlijke ruimte. Hierdoor ontstaat er veel meer het gevoel dat er écht samen wordt vergaderd. Bovendien wordt non-verbale communicatie eerder opgemerkt. Voor het ontwikkelen van deze functionaliteit schakelde Microsoft onder andere de hulp in van virtual reality-expert Jaron Lanier. In de toekomst zou de Together-modus nog een stapje extra kunnen zetten door het gebruik van virtual reality-headsets. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie