Het is tijd om GPS binnen te halen

Redactie WINMAG Pro
Soms lijkt het alsof locatieservices en GPS altijd al in ons leven geweest zijn. Of je deze nu gebruikt in een stadion, om een toilet te vinden of om te navigeren in een natuurpark, ze hebben ons leven een stuk makkelijker gemaakt.

Door: Dobias van Ingen, EMEA CTO van HPE Aruba

Ondanks alle voordelen maken veelal kleinere indoor-locaties nog altijd weinig of helemaal geen gebruik van deze tools. In een wereld met een almaar toenemend aantal mobiele en smart apparaten - naar verwachting zijn er in 2025 zo’n 55 miljard IoT-apparaten - lijkt dat een gemiste kans. 

Een grote uitdaging met indoor locatieservices is echter dat GPS binnenshuis niet goed werkt. Waarom is dit eigenlijk zo en hoe kan dat opgelost worden?

De huidige staat van indoor locatieservices

Om GPS ook indoor goed te laten werken moet het signalen kunnen ontvangen van verschillende satellieten die om onze aarde heen draaien op meer dan 20.000 kilometer afstand. Het mag geen verrassing zijn dat het nogal uitdagend is om deze signalen door soms meerdere lagen beton te kunnen ontvangen. 

Om deze reden kunnen indoor access points (AP’s) op zichzelf geen nauwkeurige locatiegegevens bieden. Om dit wel te kunnen doen moeten zij gebruikmaken van technologie zoals Bluetooth (wat meestal op een apart netwerk draait). Als gevolg hebben we nog geen brede adoptie of gestandaardiseerde applicaties voor indoor locatieservices zoals we deze wel hebben voor outdoor. 

In plaats daarvan moeten indoor gebruikers handmatig de locatie van hun AP’s in kaart brengen, waardoor het risico op menselijke fouten groter wordt en er meer tijd en middelen nodig zijn voor herkalibratie wanneer de locatie van een AP verandert. Stel je voor hoeveel tijd het het handmatig in kaart brengen van bijvoorbeeld een ziekenhuis met duizenden apparaten zou kosten.  

Creëer zelf-lokaliserende indoor access points via GPS

Hoe kunnen we nu het gemak en de nauwkeurigheid van outdoor GPS naar indoor-omgevingen brengen en tijdrovende en dure handmatige interfaces omzeilen? Het antwoord is: zelf-lokaliserende technologie en op GPS-gebaseerde AP’s. Deze oplossingen werken op basis van hoogsensitieve GPS-ontvangers die ingebed en geoptimaliseerd zijn voor AP’s. Deze aanpak komt voort uit het feit dat AP’s over het algemeen statisch zijn en moeten communiceren met andere AP’s om hun eigen locatie te bepalen. 

Bovendien werken op GPS-gebaseerde AP’s niet alleen geautomatiseerd, maar ook enorm nauwkeurig. Door GPS te combineren met fine time management (FTM), dat metingen tussen AP’s in het netwerk kan orkestreren en coördineren, kunnen AP-locaties uitzonderlijk nauwkeurigheid worden bepaald. Deze locaties worden weergegeven in zowel lengte- als breedte-graden, wat betekent dat de werkelijke hoogte van het AP ook kan worden berekend.

Het integreren van AP’s met GPS-mogelijkheden betekent ook dat deze automatisch met elkaar kunnen communiceren en zo een optimaal ankerpunt kunnen bepalen voor alle AP’s binnen het netwerk. Verder wordt hierdoor zelfcorrectie mogelijk, uitgevoerd door herhaalde metingen en correcties van anker-AP’s om de meest nauwkeurige locaties mogelijk te bieden.

Verbeteren de klantervaring en realiseer concurrentievoordeel

Het toepassen van verbeterde indoor locatieservices is voordelig voor bedrijven en grote openbare locaties die actief zijn in een of meerdere panden. In de horeca bijvoorbeeld kan een nauwkeurige indoor locatie de klantervaring verbeteren door gasten een betere navigatie in evenementenhallen en eet- en drinkgelegenheden te bieden, evenals gemakkelijke en veilige toegang tot hotelfaciliteiten. Naast navigatie introduceren AP’s met GPS-functionaliteit nog veel meer mogelijkheden, zoals het volgen van dure medische apparatuur in ziekenhuizen en geofencing in kinderdagverblijven om de veiligheid van kinderen te waarborgen.

Zelf-lokaliserende AP’s bieden daarnaast enorme voordelen voor IT-teams. Door GPS-ontvangers succesvol te integreren met indoor AP’s, kunnen network administrators niet alleen AP’s beter beheren op langere termijn, maar het maakt ook verbeterde locatieservices voor binnen mogelijk, waardoor acties zoals het volgen van objecten en mensen nauwkeuriger is dan ooit.

Om de uitdagingen van een handmatige aanpak te overkomen, kunnen AP’s die gebruikmaken van ingebouwde GPS-ontvangers in combinatie met FTM, helpen om locaties preciezer en automatisch te bepalen. Deze zelf-lokaliserende AP’s creëren de basis voor nauwkeurige indoor lokalisatie. De potentiële use cases die dat oplevert zijn echte game changers.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie