Het langverwachte DSM 7 stelt allesbehalve teleur

Redactie WINMAG Pro
In dit artikel vind je een overzicht van verandering, verbetering en onze ervaring. 

Sinds 29 juni behoort deze softwareversie tot het archief. DSM 7 is live. De langverwachte update beïnvloedt bijna elk aspect van het besturingssysteem. Verwachtingen waren hoog, wat na een tussenperiode van vijf jaar geen verrassing mag heten. Gelukkig stelt de update niet teleur. We toetsten DSM 7 in de praktijk. In dit artikel vind je een overzicht van verandering, verbetering en onze ervaring. 

SM 7 is ruim acht maanden vóór de officiële release van 29 juni via Synology’s website beschikbaar gemaakt voor een handmatige download en installatie. 

Serieuze gebruikers, waaronder wij, kregen daarmee een periode om met de vernieuwingen bekend te raken. Van het laatste zijn er een hoop. We vervolgen met een greep uit de meest toonaangevende updates. 

UI

De vernieuwde gebruikersinterface springt direct in het oog. Het geheel is slanker en gepolijst. De landingspagina vraagt niet langer om een gebruikersnaam en wachtwoord; credenties zijn verplaatst naar een opvolgende pagina, wat ruimte biedt voor de toegevoegde tweestapsverificatie-opties waar we later in dit artikel een licht op werpen. 

Daaraan voorafgaand is het belangrijk om te benadrukken dat het interface niet alleen prettiger oogt, maar sneller werkt. Het openen van applicaties voelt reactiever dan voorheen. En juist omdat het uiterlijk niet van dag op nacht van DSM 6 verschilt, hoef je nergens aan te wennen en kan je zoals gewend aan de slag.

Storage Manager 

De aanpassingen van de Storage Manager zullen voor de meeste gebruikers het tastbaarste zijn. Hoewel DSM 6 goed slaagde in het leveren van een gebruiksgemakkelijke manier voor het aanmaken, aanpassen of beveiligen van nieuwe en bestaande opslaglocaties, liet de toegang tot geavanceerde instellingen te wensen over. Dit leek een noodzakelijk kwaad, want door gebruikers niet direct te overrompelen met alle denkbare aanpassingsmogelijkheden, hield Synology gebruiksgemak omhoog. 

DSM 7 verwezenlijkt gebruiksgemak op een nieuwe manier. Bij het aanmaken van een opslaglocatie wordt je allereerst begroet door een visuele referentie van de manier waarop storage pools en volumes zich verhouding tot de drives in een NAS. 

Ervaren gebruikers kunnen direct door en zijn zo snel als een minuut later klaar; nieuwere gebruikers hebben een betere basis voor de optimale inrichting van storage. 

Ook is het overzicht van opslaglocaties opgeschoond. Volumes en SSD caches worden per storage pool uitgeklapt en weergegeven, wat het verband tussen pools en de onderdelen van een pool verduidelijkt. Veroorzaakt een onderdeel van een pool een probleem, dan is de bron van het probleem sneller te identificeren.

Functie ‘Fast Repair’ is volledig nieuw en net zo meldenswaardig. In DSM 6 werd je voor de vervanging van een drive genoodzaakt om alle relevante schijven te verversen; in DSM 7 wordt alle ongebruikte opslagcapaciteit automatisch ingezet om een wissel van schijven te versnellen. Trok je in DSM 6 een schuif uit de NAS en plaatste je een schijf terug, dan kostte de herconfiguratie al gauw uren. Hoewel een wissel nog steeds tijd inneemt, dringt DSM 7 de benodigde tijd drastisch terug. 

Active Insight

Ook functie ‘Active Insight’ is gloednieuw. Active Insight maakt het mogelijk om de status van alle Synology devices in te zien in een webportaal. Doet een probleem zich aan, dan maak je de melding beschikbaar op een device naar keuze.

Om de functie te kunnen gebruiken, link je jouw devices met een Synology account. Vandaaruit ben je direct op de hoogte van onverwachte schijf- en pool-problemen. Je bepaalt zelf hoe, op welke apparaten en wat er wordt gerapporteerd. 

Bovendien biedt het webportaal uitgebreid inzicht in de status van devices, waaronder CPU- en geheugengebruik. Hoewel dezelfde gegevens beschikbaar zijn door op een device naar keuze in te loggen in de Storage Manager, wordt het doel van inzicht sneller bereikt met Active Insight.  

Security

Op vlak van security is nieuwigheid drieledig. Allereerst heb je de mogelijkheid om een tweede domain controller aan een Synology Directory Server toe te voegen. Doet een probleem zich aan, dan schakelt de server automatisch over naar de tweede controller - en blijft het domein bereikbaar.

Ten tweede is tweestapsverificatie beschikbaar. De Synology Secure SignIn app biedt een tweede veiligheidslaag voor het inloggen op DSM. Na het inschakelen van tweestapsverificatie is de toegang tot DSM beveiligd op een ongeëvenaard niveau. 

Ten derde biedt DSM 7 meer mogelijkheden voor het (veilige) delegeren van beheerderstaken. Onderscheid tussen administrators en eindgebruikers is altijd mogelijk geweest, maar wordt met DSM 7 uitgebreid naar delegatie op folder- en functieniveau. 

Zo kan je bijvoorbeeld externen rechten geven voor het monitoren van pools. Of sneller en gemakkelijker toegang tot opslaglocaties verlenen aan medewerkers in bepaalde afdelingen.

C2

Synology C2 is Synology’s platform voor cloud storage-oplossingen. C2 is, gelijktijdig met de lancering van DSM 7, uitgebreid met vier nieuw cloud services. Elke nieuwe dienst is voor gebruikers van C2 in DSM 7 beschikbaar.

Active Insight biedt een grootschalige oplossing voor de bewaking en diagnose van apparaten. Hybrid Share combineert de flexibiliteit en synchronisatiemogelijkheden van C2 Storage met on-premise oplossingen. C2 Identity, een hybride cloud-Directory as a Service, vereenvoudigt domeinbeheer op verschillende locaties. 

Direct na bovenstaande introducties worden C2 Password, C2 Transfer en C2 Backup gelanceerd. Deze zelfstandige oplossingen bieden de mogelijkheid om wachtwoorden te beschermen, gevoelige bestanden te delen en endpoints en gemeenschappelijke SaaS-cloud services te backuppen.

Backupping, Photos, SAN Solutions en meer 

De bovengenoemde updates zijn slechts een marge van het volledige aantal toevoegingen dat DSM 7 op tafel legt. 

Synology’s backup-tools zijn vanaf nu inzetbaar voor een breder aantal apparaten, online diensten en DSM-applicaties. Ook SAN-functionaliteit is verbeterd en verbreed.

Tot slot maakt Synology Moments plaats voor Synology Photos, wat in grote lijnen soortgelijk werkt, maar onder andere gezichtsherkenning voor archivering toevoegt. 

Werp een blik op het officiële nieuwsbericht voor een volledig overzicht van informatie.  

Info | synology.com/beta/DSM70Beta

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie