Het uitbesteden van backupping geeft ruimte voor innovatie

Redactie WINMAG Pro
Zoals in iedere organisatie projecten en processen wel eens uitgesteld of vooruit geschoven worden, is dit bij het regelen van een goede backup geen optie. Toch hebben nog veel organisaties, bijvoorbeeld zorginstellingen, het regelen van de backup nog niet hoog op de agenda. Zij zijn druk met hun core business: het bieden van kwalitatieve hulp aan mensen en komen tijd tekort om zich bezig te houden met de ontwikkelingen in de digitale wereld.

Een goed voorbeeld hiervan is Koninklijke Kentalis, een landelijke organisatie die kinderen en volwassenen ondersteunt die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. Naast het bieden van de beste zorg, heeft de organisatie te maken met een enorme hoeveelheid data die gestructureerd, beheerd en beveiligd moet worden. Om te blijven groeien en te innoveren, heeft Kentalis besloten het beheer van de backup uit te besteden. 

Datatoename en complexiteit als uitdagingen

Het belang van een veilige dataopslag neemt de aankomende jaren alleen maar toe. Juliska Drowniak-Nobel, Manager ICT Infrastructuur bij Kentalis, vertelt hierover. 


'Tot zo’n vijf jaar geleden deden wij het beheer van de backup helemaal zelf. Dit nam enorm veel tijd en energie in beslag. Met maar één persoon die verantwoordelijk was voor de backup, was het daarnaast onmogelijk de veiligheid te waarborgen tijdens vrije dagen en vakantieperiodes. Dat was voor ons het moment om Telindus aan te haken bij het ontwerpen en bouwen van de infrastructuur van een nieuw datacentrum. Daarnaast nemen wij ook managed services af voor het monitoren en beheer van de datacenter-oplossing. Door de enorme toename van data en de complexiteit van het veiligstellen hiervan, wordt nu ook de backup-oplossing volledig uitbesteed. Dit betekent dat het complete datamanagement buiten de deur wordt belegd.'


Bedrijfscontinuiteit en ontzorging

Het is voor Kentalis een strategische keuze geweest om voor de Data Availability Services te kiezen. De backup services bieden organisaties namelijk de mogelijkheid om data op een beveiligde en gecertificeerde manier veilig te stellen binnen en/of buiten het eigen datacenter. Dit neemt de zorg om de beschikbaarheid van data weg en biedt ruimte voor innovatie en bedrijfscontinuïteit. Met de huidige digitalisering, en daarmee gepaarde securityrisico’s, is het bovendien essentieel dat data recovery direct mogelijk is. De oplossing voldoet aan (Europese) wet- en regelgeving en biedt een schaalbare backup-oplossing tegen een pay-per-use model.

De meerwaarde van uitbesteden

Maar hoe bepaal je als organisatie de meerwaarde van het uitbesteden van de backup? Het veiligstellen van data is hetzelfde als aan het eind van de dag de deur van het gebouw afsluiten. En moet daarom ook als prioriteit behandeld worden. Om te bepalen of het uitbesteden van de backup aan een strategisch partner noodzakelijk is, is er inzicht nodig. Belangrijke vragen om te stellen, zijn: ‘Is de huidige bescherming van mijn backup nog wel up-to-date?’ en ‘Hebben alle informatiestromen dezelfde bescherming nodig?’. Niet alle gebruikte applicaties bevatten namelijk bedrijfskritische informatiesystemen en hoeven niet altijd aan dezelfde criteria te voldoen. Het aanbrengen van een duidelijke vorm van differentiatie in de backup-strategie voorkomt het maken van onnodige kosten.

Backup-strategie

Zoals hierboven omschreven vereist het inrichten van een gestroomlijnd backup-systeem de nodige kennis en vaardigheden. Het is belangrijk om, eventueel met de hulp van een strategisch partner, de tijd te nemen voor een goede backup-strategie. Deze partij kan ook hulp bieden bij acties zoals het regelmatig uitvoeren van een recovery test. Bedenk jezelf eens: hoelang overleeft mijn bedrijf zonder toegang tot de informatiesystemen? Het antwoord bepaalt hoe lang het maximaal mag duren voordat de meest belangrijke systemen weer in de lucht zijn. Met deze gegevens kan de juiste backup- of disaster recovery (DR)-oplossing gekozen worden. De meerwaarde van het uitbesteden van je backup zit dus voornamelijk in het bepalen en uitvoeren van de juiste strategie. Dienstverleners zoals Telindus, zorgen ervoor dat je strategie altijd up-to-date is en al je data veilig is opgeslagen. Zo is er meer tijd voor je bedrijf en blijft de focus op de core business en innovatie.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie