Hoe blijf je online onzichtbaar bij het surfen van internet?

Redactie WINMAG Pro
We doen tegenwoordig veel op onze computer en op onze smartphone, van relatief onschuldige dingen als het plaatsen van foto´s tot het invoeren van gevoelige informatie als betaalgegevens. Waar we het internet ook voor gebruiken, we willen dat datgene wat we erop zetten alleen te zien is voor hen voor wie het bedoeld is. Dat houdt in dat we voor de rest van de pottenkijkers onzichtbaar willen blijven.

Het zijn online horrorverhalen die vandaag de dag helaas steeds meer gehoord worden. Van vakantiekiekjes die op obscure websites belanden tot advertenties die precies gaan over datgene waar je enkele ogenblikken eerder op hebt gezocht. Mensen die hun credit card ergens voor gebruiken en vervolgens zomaar geld afgeschreven zien worden, alsof de gegevens in de verkeerde handen zijn gevallen.

De casussen lopen uiteen, net zoals de gevolgen, maar de oorzaken hebben in veel gevallen een overeenkomst: ze waren te voorkomen. Veel internetgebruikers zien privéinformatie of gegevens gestolen of zonder toestemming gebruikt worden terwijl met een paar simpele trucs er sprake was geweest van goede beveiliging.

Om ervoor te zorgen dat bedrijven, hackers en andere kwaadwillenden niet bij je gegevens komen, moet je zorgen dat je zelf onzichtbaar bent. Als jij online niet te vinden bent, zijn je gegevens en je data evengoed onvindbaar. Maar hoe doe je dat eigenlijk, jezelf online onzichtbaar maken?

Verberg je IP adres

Een van de eerste dingen die je moet doen is je ip adres verbergen. Je IP adres is als je identiteitskaart of je visitekaartje: het nummer bevat informatie over je geografische locatie en over je type internetverbinding. Voor hackers is het bemachtigen van je IP adres een van de eerste puzzelstukjes waar ze naar op zoek zijn, en dus een van de eerste dingen die je moet beveiligen.

Dat kan je op verschillende manieren doen, en de meest voor de hand liggende is via een VPN verbinding, waarmee je van bijvoorbeeld een openbare verbinding een privéverbinding maakt, waarbij niemand kan meekijken. Zoals eerder gezegd ontstaan veel hacks omdat mensen opzichtige fouten maken – bijvoorbeeld door wachtwoorden in te voeren op websites terwijl ze op openbare netwerken zitten. Door gebruik te maken van zo´n VPN verbinding blijf je dan buiten beeld.

Ga incognito (als het moet)

Haast elke internetbrowser biedt de mogelijkheid om incognito te surfen. Als je bij browsers als Mozilla Firefox, Google Chrome of Microsoft Edge in het menu bovenaan klikt op nieuw tabblad, dan verschijnt daar altijd de mogelijkheid tot incognito surfen. Wie een extra slot op de online deur wil hebben zodat niemand mee kan kijken naar je surfgedrag, bijvoorbeeld als je vliegtickets koopt, zou deze optie moeten gebruiken.

Gebruik een online antivirusprogramma

Programma´s als AVG, McAfee of Avira zijn heel handig om te voorkomen dat er via bepaalde websites virussen of andere ongure bestandjes op je computer belanden. Zo´n programma scant snel een website voordat deze daadwerkelijk opent en geeft een melding zodra er sprake is van een eventuele dreiging. Je kan vervolgens zelf de afweging maken of je verder wilt surfen of naar een andere website wilt gaan, maar neem zulke meldingen altijd serieus!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie