Hoe haal je het maximale uit je internet?

Redactie WINMAG Pro
We doen steeds meer dingen online. Daarmee neemt ook het dataverbruik steeds grotere vormen aan. Dat geldt zowel voor mobiel internet als voor internet via de vaste aansluiting thuis of op de zaak. In 2020 steeg bijvoorbeeld het mobiele datagebruik in Nederland voor het eerst tot boven de 200 miljard MB per kwartaal, zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat het verbruik op het vaste netwerk ook flink is gestegen, behoeft nauwelijks uitleg.

Thuiswerken

Het thuiswerken nam in 2020 een enorme vlucht. Dat leverde een flinke vermindering van de filedruk op, maar op de digitale snelweg werd het daardoor steeds drukker. Gelukkig waren de providers op deze forse toename goed voorbereid en hield de digitale infrastructuur goed stand. Ook het aantal aansluitingen van apparaten en machines neemt steeds verder toe. De slimme televisie kennen we al een tijdje, maar ook het slimme koffiezetapparaat, de slimme wasmachine en de slimme koelkast hebben hun intrede gedaan. En wat te denken van de zelfrijdende auto’s? Ook die zullen een snelle internetverbinding nodig hebben om straks zonder onze hulp zelf hun weg te vinden.

Netwerkkaart

Het internet mag dan berekend zijn op hoge snelheden, vaak zijn de computers van de gebruikers dat niet. Het heeft geen enkele zin om een internetverbinding met een capaciteit van 1000 Mbit per seconde te kiezen, als de netwerkkaart van de computer die snelheid niet kan verwerken. Het is dus zaak om het allemaal goed op elkaar af te stemmen, anders heeft upgraden naar een hogere verbindingssnelheid geen nut.

Glasvezel

Met name voor bedrijven is een supersnelle internetverbinding vaak van het grootste belang. Vanwege de hoge snelheden is glasvezel zakelijk gezien de beste keuze. Steeds meer Nederlansers stappen over op zakelijk glasvezel, zoals dat van Signet.nl. Wist je trouwens dat inmiddels al meer dan drie miljoen huishoudens beschikken over een aansluiting op het glasvezelnetwerk? Dat is overigens nog niet de helft, want Nederland telt meer dan zeven en een half miljoen huishoudens met een internetaansluiting. Met glasvezel worden in de toekomst nog hogere verbindingssnelheden mogelijk dan nu al beschikbaar zijn. Vooral wanneer een bedrijf veel thuiswerkers heeft, die tegelijk ingelogd zijn op de zakelijke systemen, is die snelheid steeds belangrijker. Dat geldt natuurlijk in mindere mate voor systemen die extern worden beheerd. Voor rechtstreeks contact met de servers in het bedrijfspand, is de snelheid echter wel degelijk van groot belang. In dat geval heeft glasvezel absoluut de toekomst.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie