Hoe investeer je als bedrijf in security?

Redactie WINMAG Pro
Je werkt al jaren met een verouderd beveiligingssysteem op je werkcomputer. Maar tot dusver zijn er geen problemen ontstaan, dus je ziet geen reden om het systeem bij te werken. Een aantal maanden later lijkt je computer traag en gaan de prestaties bergafwaarts. Een nieuwe computer dan maar. Dit alles is te voorkomen door met beleid te investeren in een beveiligingssysteem, en daarmee in het bedrijf van de toekomst.

Computers zijn net kinderen: als je ze goed beschermt, blijven ze sterk en gezond. Toch zijn er een heleboel ondernemers die niets geven om het onderhouden van middelen, en juist zijn gefocust op de doelen. Een computer is voor hen een noodzakelijk kwaad, laat staan beveiligingssoftware. Er valt wel iets voor dit standpunt te zeggen. Eindeloos blijven zoeken naar de beste computer met de beste beveiligingssoftware kan zeer inefficiënt zijn. Door diezelfde tijd te besteden aan de ontwikkeling van het bedrijf en de voortgang van de doelen, komt menig ondernemer verder.  

Stortplaats  

Het is dan ook niet gek dat de beveiligingssoftware niet altijd up-to-date is. Toch is het zorgwekkend. Als je gevoelige bedrijfsgegevens hebt, wil je niet dat ze zomaar op straat komen te liggen. Hoe voorkom je dit? Ten eerste moet je een veiligheidsbeleid bepalen. Elke ontwikkelingsfase van het bedrijf moet een specifieke beschermingsregeling hebben. Zo moet je bij het opstarten ervoor zorgen dat je internetverbinding goed is beschermd, desnoods ook geanonimiseerd via VPN. Mocht je bedrijf onverhoeds failliet gaan, dan moet je zelfs voor dit scenario al een plan hebben klaarliggen. Het is nog te vaak gebeurd dat gevoelige bedrijfsgegevens uit oude pc’s zijn getrokken om vervolgens op een stortplaats op te duiken.  

Succesvolle startups  

Belangrijk is dus dat je periodiek monitort of de veiligheid nog wel aan de minimaal opgestelde eisen voldoet. Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan hoe de bedrijven waartegen jij opkijkt dit doen. Zie je dat zij professionals hebben ingehuurd, waar jij simpelweg geen geld voor hebt, probeer dan bij veelbelovende startups te kijken. Hoe deden zij dat in het begin? Op deze manier hoef je niet het wiel uit te vinden, ook al zou je het in principe wel kunnen.  Specialiseren is in de techwereld broodnodig. Je kunt niet onderlegd zijn in elke tak van sport. Beveiliging is een onderwerp waar iedereen een beetje van af weet, maar er zijn maar weinig specialisten die recht van spreken hebben. Is geld een probleem? Investeer je tijd dan efficiënt, en kijk af bij succesvolle startups.  

Kost-efficiënte keuze security

Ook voor werknemers is de security van je werkcomputer essentieel. Je hoeft natuurlijk geen professionele standaarden na te leven, maar probeer wel beter de security onder controle te hebben dan de gemiddelde consument. Hoe doe je dit? Dat weten de meeste WINMAG Pro-lezers allang. Zo niet, kijk dan naar het actuele online aanbod van beveiligingssoftware en maak een keuze tussen kosten en efficiency. Dit hoeft niet de wereld te kosten, maar met dergelijke software ben je al beter beveiligd dan 99 procent van de werkcomputers in Nederland.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie