De opkomst van CIO's

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Redactie WINMAG Pro

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering.

Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden. Wat echter minder bekend is, is dat de traditionele rol van de CIO, namelijk het leveren van IT-diensten, ook belangrijker en complexer is geworden. De impact van een CIO op de bedrijfsstrategie en -uitvoering, hangt immers af van de continue beschikbaarheid van de IT- dienstverlening. Het succes van een CIO is uiteindelijk gebaseerd op een goede basis van veerkrachtige, veilige en duurzame IT-operaties. Maar in een omgeving van sterk gedistribueerde, hybride IT wordt dit moeilijker.

Beheersoftware voor datacenterinfrastructuur (DCIM) die is geoptimaliseerd voor gedistribueerde omgevingen, speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de basis voor hybride datacenteromgevingen met gedistribueerde IT-infrastructuur.

Hoe DCIM de beveiliging verbetert

Tools voor datacenters die de omgeving monitoren, worden niet alleen gebruikt om variabelen als temperatuur, vochtigheid, vloeistoflekken, rook en trillingen te detecteren en te volgen. Ze worden doorgaans ook geïntegreerd met beveiligingscamera's, deursensoren en toegangspassen om fysieke beveiliging te bieden voor IT-installaties op afstand. Deze apparaten worden bewaakt en gecontroleerd via DCIM-software en zo helpen ze externe, operationele teams bij het volgen van menselijke activiteit rond kritieke IT.

Daarnaast bieden moderne DCIM-oplossingen hulpmiddelen die ervoor zorgen dat op het netwerk aangesloten apparaten voor stroom- en koelinfrastructuur geen doelwit kunnen worden voor een cyberaanval.

Al deze apparaten, net als de DCIM-server en -gateway, moeten up-to-date worden gehouden met de nieuwste firmware of softwarepatches. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar kwetsbaarheden in bestaande codes om apparaten te hacken, data te stelen, apparaten te besturen of storingen te veroorzaken. Nieuwe firmware- en softwarepatches lossen niet alleen bugs op en zorgen voor extra prestatieverbetering, maar verhelpen vaak ook bekende beveiligingsproblemen. Deze code-updates moeten worden geïnstalleerd of toegepast zodra ze beschikbaar zijn bij de leverancier. Zonder een goed-werkende DCIM-oplossing vereist dit proces voortdurende discipline en actie van het operationele team.

De beveiligingsfuncties en -instellingen die tijdens de eerste installatie zijn ingeschakeld en geconfigureerd, moeten ook tijdens de gehele levensduur van het infrastructuurapparaat, de netwerktoepassing of de beheerserver/gateway worden gehandhaafd. Door het aantal gebruikers dat deze instellingen kan wijzigen tot een minimum te beperken, verklein je de kans dat onbedoelde of niet toegestane wijzigingen worden aangebracht. Bovendien moeten deze instellingen regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze in orde en up-to-date zijn. Dat vereist voortdurende aandacht.


Hoe DCIM helpt duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken

DCIM kan ook worden gebruikt om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen door de IT-omgeving te verminderen. Ook geeft de software basisinformatie om duurzaamheidscijfers te kunnen bijhouden en rapporteren. Energiebesparing kan worden bereikt met de plannings- en modelleringsfuncties van DCIM. Deze tools zorgen ervoor dat het stroomverbruik beter wordt afgestemd op de IT-belasting, door inactieve infrastructuurbronnen lager of uit te schakelen. Ook kan de software duidelijk maken waar de IT-belasting geconsolideerd kan worden, om zowel het IT- energieverbruik als de energieverliezen van de ondersteunende infrastructuur te verminderen.

Samenvattend, terwijl de rol van CIO's zich uitbreidt tot het aansturen van de bedrijfsstrategie, digitalisering en innovatie, blijft hun traditionele rol van IT-dienstverlening cruciaal. Deze rol is echter veel uitdagender geworden nu de IT-portefeuilles geografisch meer verspreid zijn en verdeeld over cloud, colocatie en edge. De veerkracht en veiligheid van IT moeten voortdurend worden bewaakt en gehandhaafd in de gehele portefeuille van IT-middelen. Tegelijkertijd neemt de urgentie en de druk toe om duurzaamheid na te streven, te rapporteren en te verbeteren. Moderne DCIM-oplossingen kunnen de CIO hierin ondersteunen.

Meer weten over de rol van DCIM voor een CIO? Lees dan onze whitepaper voor meer informatie en praktijkvoorbeelden.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie