Hoe spraakherkenningssoftware je leven gemakkelijker maakt

Redactie WINMAG Pro
Spraakherkenningssoftware is een programma waarmee je je computer, laptop of andere apparaten kunt bedienen met je stem.

Er zijn veel voorbeelden van spraakherkenningsprogramma's. Een van de meest populaire programma's is Dragon naturally speaking. De software zet je stem om in tekst en voert vervolgens de actie uit die je op het apparaat wilt uitvoeren. Spraakherkenningsprogramma's zijn beschikbaar als add-ons voor de meeste besturingssystemen, waaronder Microsoft Windows, Apple Mac OS X en Linux. Ze kunnen worden gebruikt met elk apparaat met een microfoon en internettoegang, zoals smartphones of tablets.

Hoe het spraakherkenningsprogramma werkt

In eenvoudige bewoordingen zijn spraakherkenningsprogramma's ontworpen om je spraakopdrachten te begrijpen en om te zetten in tekst die door computers kan worden begrepen. De software gebruikt een microfoon om de stem van de gebruiker op te nemen, die vervolgens wordt geanalyseerd door spraakherkenningssoftware. Het programma zet de gesproken woorden om in tekst, die vervolgens kan worden bewerkt of gebruikt in andere toepassingen zoals e-mail of tekstverwerking. Hiermee kun je je apparaten bedienen zonder iets op een toetsenbord te typen. Het bespaart ook tijd bij het uitvoeren van repetitieve taken zoals het schrijven van e-mails of documenten. Spraakherkenningssoftware werkt het beste als er weinig achtergrondgeluid is, zoals pratende mensen of muziek op de achtergrond. Hoe duidelijker je spreekt, hoe beter je resultaten zullen zijn bij het gebruik van dit type programma.

Het gebruik van spraakherkenningssoftware

Het belangrijkste gebruik van spraakherkenningsprogramma's is dicteren. Advocaten gebruiken dit programma bijvoorbeeld om belangrijke vergaderingen om te zetten in documenten. Bovendien wordt dit programma ook in het dagelijks leven gebruikt. Veel smartphones en apparaten hebben virtuele assistenten. Je kunt spraakopdrachten gebruiken om dit apparaat te bedienen. Het maakt je leven gemakkelijker. Bovendien kunnen sommige spraakherkenningsprogramma's omgekeerd worden gebruikt. Dit betekent dat het kan worden gebruikt om tekst naar spraak te vertalen.

Voordelen van het spraakherkenningsprogramma

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een spraakherkenningsprogramma in je dagelijks leven. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het degenen die moeite hebben met hun handen of vingers, helpt om snel en gemakkelijk iets te typen zonder dat ze hun handen hoeven te gebruiken. Omdat het minder tijd kost om alles uit te typen dan wanneer iemand anders alles hardop voorleest, is er ook minder kans op fouten in het uiteindelijke document. Dit helpt je om tijd te besparen en om je handen minder te belasten, evenals typefouten en andere fouten die kunnen optreden bij het handmatig typen van lange documenten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie