Hoe technologie ervoor zorgt dat ouderen langer thuis kunnen wonen

Jonas Bloemen
Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen. Het is voor veel mensen het perfecte scenario. Niet naar een verzorgingstehuis, maar oud worden in je eigen stulpje. Dankzij de komst van slimme apparaten zullen in de toekomst ouderen langer thuis kunnen wonen.

LEES OOK: Deze 3 technologische ontwikkelingen veranderen onze wereld ingrijpend

De afgelopen jaren is er al veel ontworpen om ervoor te zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Denk hierbij aan hulpmiddelen zoals een traplift, maar ook een inloopdouche, antislipvloer en wandsteunen dragen al bij aan een langer thuisverblijf. Met de huidige technologie wordt het allemaal nóg aantrekkelijker en bovenal gemakkelijker. 

Met de komst tablets en smartphones zijn ouderen tegenwoordig al makkelijker bereikbaar en kunnen ze tevens eenvoudig familie bereiken. Hoewel ouderen de reputatie hebben moeizaam met technologie om te kunnen gaan, blijkt het besturen van een tablet of smartphone goed te verlopen. Iets wat goed uitkomt. Op die manier kunnen zij slimme apparaten besturen. 

Slimme apparaten helpen ouderen

Waar een paar jaar geleden je op moest staan om de lichten uit te doen, kan dat nu via een app. Of wanneer er aangebeld wordt kun je op de tablet zien wie er voor de deur staat en de deur vanaf afstand opendoen. Daarnaast zijn er ook slimme apparaten die jouw vragen altijd beantwoorden. Het zorgt ervoor dat een ouder iemand, die misschien wel versleten gewrichten heeft, minder hoeft te bewegen. 

Ook een slimme thermostaat is ontzettend handig. Het apparaat werkt als een robot en doet precies wat je van hem vraagt: het huis op temperatuur houden. Toch gaat een slimme thermostaat nog net iets verder. Hij leert zichzelf dingen aan en herkent gedrag. De thermostaat weet wanneer je wel of niet thuis bent en stelt zich daarop in. De mogelijkheid bestaat staat dat je het apparaat koppelt aan je locatie, ben je onderweg naar huis? Dan zorgt hij dat bij aankomst het huis op temperatuur is.