Hoe trends in robotica de productie in Nederland klaar maken voor de toekomst

Redactie WINMAG Pro
Met name in de industrie speelt de automatisering van werkprocessen een steeds belangrijkere rol in de workflow. Carol Richter, productmanager bij reichelt elektronik, legt uit hoe de huidige ontwikkelingen op het gebied van robotica ertoe kunnen bijdragen om de Nederlandse industrie verder te versterken.

Robots voor iedereen - gemakkelijk toegankelijk. Deze ontwikkeling tekent zich sinds enige tijd steeds sterker af. De technologische evolutie maakt het gebruik van hulprobots op de meest uiteenlopende toepassingsgebieden mogelijk - van logistiek tot fijnmechanica. Robots zijn nu betaalbaar geworden, zelfs voor kleinere bedrijven en middelgrote ondernemingen. Deze vooruitgang is te danken aan een voortdurende verbetering van de technologische normen voor robots. De belangrijkste trends worden hieronder weergegeven.

Hand in grijparm - hoe collaboratieve robots vandaag al het dagelijkse industriële werk vergemakkelijken

Mensen en robots werken samen in de productie: Wat klinkt als iets uit een sciencefictionfilm is al enige tijd realiteit in de industrie. Het modewoord is collaboratieve robots - of cobots. Het grote voordeel is dat deze robots op uiterst veelzijdige manieren kunnen worden gebruikt. Maar ze zijn ook interessant voor veel kleine en middelgrote ondernemingen omdat ze voor de meest uiteenlopende taken kunnen worden geprogrammeerd en, afhankelijk van de behoefte, opnieuw kunnen worden geprogrammeerd. Dit betekent dat een robot niet voor jaren aan één activiteit gebonden is. De robot maakt dan ook indruk vanwege zijn flexibiliteit.

Met de voortschrijdende technologische ontwikkeling worden de cobots ook steeds betaalbaarder in termen van aanschaf en onderhoud, waardoor de automatisering nog sneller kan worden doorgevoerd. In 2019 gebruikte al 1 op de 3 industriële bedrijven robots in de bedrijfsvoering. Hiermee was de industriebranche de branche die het meest gebruik maakte van robots in Nederland (CBS, 2019) Na Duitsland en Italië gebruikt Nederland de meeste robots in de industrie.

Werken met robots al geïntegreerd in opleidingen

Met elke investering in cobots wordt het echter crucialer dat bedrijven werknemers hebben die in staat zijn de robots te bedienen. Daarom bieden steeds meer ontwikkelaars nu al de mogelijkheid om tijdens de opleiding te leren omgaan met assistentierobots. Daartoe worden steeds meer opleidingsrobots ter beschikking gesteld, waarop zelfs werknemers die hun opleiding hebben voltooid, verder kunnen leren. Duurzame opleiding en bijscholing met behulp van scholingsrobots bieden enorme mogelijkheden voor het personeel. Goed opgeleid personeel dat op de juiste wijze wordt ingezet door besluitvormers, kan bedrijven helpen de automatisering van hun eigen productieprocessen beter en sneller te laten verlopen.

Nog voor ontwikkeling vatbaar: de grijper

Bovendien helpt beter opgeleid personeel de ontwikkelaars om het enige zwakke punt van robots, de grijper, aan te pakken. Zelfs vandaag de dag is de grote uitdaging bij robots dat hun grijper iets dat echt gevoelig is kan vastgrijpen met de juiste druk. Er zijn al enkele goede benaderingen, maar er zijn nog genoeg activiteiten die op middellange tot lange termijn door de mens moeten worden verricht. Een mens kan een pakje nog altijd beter en vooral sneller inpakken dan een robot. Toch kunnen robots geprogrammeerd worden om hierbij te helpen. Hoe beter ze slagen, hoe makkelijker het werk wordt. Hoe beter mensen begrijpen welke taken cobots kunnen leren, hoe efficiënter de samenwerking wordt.

De robotica-markt blijft een steile ontwikkelingscurve doormaken, de technologie wordt rijper en dus betaalbaarder, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. In de niet al te verre toekomst zullen wij toegang hebben tot steeds betere oplossingen en zullen de trends zich voortzetten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie