Hoe vaak moet je je wachtwoord wijzigen?

afbeelding van Redactie WINMAG Pro
Wachtwoorden, we hebben er allemaal mee te maken. Voor het inloggen op je sociale media kanalen, je DigiD, de bankgegevens of de zorgverzekering. Zowel in de privésfeer als ook op het werk moet er continu met een wachtwoord worden ingelogd.

Om jouw gegevens en die van je werkgever te beschermen en daarbij voorkomen dat hackers een wachtwoord achterhalen, is het goed om voor ieder account een ander wachtwoord te gebruiken. Maar hoe vaak moet je een wachtwoord wijzigen? We leggen het je graag uit.

Veilig wachtwoord instellen

Wanneer je ergens een wachtwoord voor in gaat stellen, is het goed om hier vooraf over na te denken. Het beste is om een combinatie te maken van letters, cijfers en eventueel speciale tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het wordt om deze te hacken. Minimaal 12 karakters wordt daarom aanbevolen. Om het een beetje makkelijk te kunnen onthouden, kun je kiezen voor een zin uit een liedje of een gezegde. Ben je bijvoorbeeld een groot fan van Metallica en geboren in 1982? Dan is dit wachtwoord wellicht een goed idee: Nothingelsematters@82. Maak overigens voor ieder account een ander wachtwoord. Wanneer je overal dezelfde gebruikt en het éénmaal bekend is bij hackers, dan kunnen ze in al je accounts waarvoor je dit zelfde wachtwoord gebruikt.

Wachtwoord veranderen

Hoe vaak je nu precies een wachtwoord moet veranderen, daarover lopen de meningen van de experts nogal uitéén. Waar de één beweert dat je toch iedere zes weken de toegangsgegevens tot een account moet wijzigen, beweert de ander juist dat het beter is om dit eens per zes maanden tot een jaar te doen. Dit heeft ermee te maken dat mensen vaak maar minimale wijzigingen in het wachtwoord aanbrengen ten opzichte van het oude ‘password’. Hierdoor kunnen gegevens nog met weinig inspanning worden gehackt. Beter is dus om te kiezen voor diverse, sterke wachtwoorden waardoor je ze niet zo snel hoeft te veranderen.

Houd het hoofd koel

Thuis is het al lastig om alle verschillende wachtwoorden te onthouden, op kantoor heb je met nog veel meer inloggegevens te maken. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je naaste collega’s. Met enige regelmaat kan dit voor behoorlijk wat stress zorgen waardoor je in de paniekstand schiet. Niet doen! Probeer met z’n allen onder alle omstandigheden rustig te blijven. Om tijdens een stressvolle periode collega’s te ondersteunen kun je hen voorzien van allerlei lekkernijen en leuke gadgets om de dag door te komen. Laat tasjes bedrukken en geef deze met van alles gevuld weg aan je medewerkers. Laat ook stressballen bedrukken en stop deze in de tas.

Gebruik een wachtwoordkluis

Door gebruik te maken van een wachtwoordkluis zijn alle accounts en bijbehorende wachtwoorden veilig opgeborgen. Er bestaan verschillende wachtwoordkluizen waaruit je kunt kiezen. Een wachtwoordkluis wordt beveiligd met een sterk password die je zelf aanmaakt. Nu is alles overzichtelijk op één plek veilig opgeslagen en hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden!

bedrukken.nl, bedrukken, wachtwoorden, security, hackers, beveiliging