Huisinval Duitse politie na gigantische Duitse hack

Geert van der Klugt
Afgelopen donderdagavond werd bekend dat de privégegevens van honderden Duitse politici en journalisten open en bloot op straat lagen. Het huis van de negentienjarige verantwoordelijke hacker, woonachtig in Duitse stad Heilbronn, is door de Duitse federale politie (BKA) ingevallen en doorzocht.

De politie pluisde zondag door het huisvuil en de woning van de man. Daarbovenop is er technische apparatuur in beslag genomen. Jan Schürlein, buurman van de dader, meldt op Twitter dat hij als getuige is bevraagd. De BKA verzocht eveneens terughoudendheid in de openlijke bespreking van het voorval: dat verzoek neemt Schürlein duidelijk niet in acht.

Eerder liet de buurtbewoner weten langdurig contact met de Duitse hacker gehad te hebben. In een schermafbeelding, eveneens geplaatst op Twitter, is te lezen dat de hacker op 4 januari plande zijn apparatuur te vernietigen, en op dat moment reeds een account bij chatdienst Telegram af had gezegd.

Het is onduidelijk of de diefstal en openbaring van de gegevens door een enkeling of groep gecoördineerd is. Het achterliggende motief en de werkwijze van de Duitse hack(ers) wordt onderzocht.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert