Hybride werken is een blijvertje nu kantoren zich voorbereiden op het normale werkleven

Redactie WINMAG Pro
Het traditionele kantoor zal op de duur weer worden geopend, maar er is een snelle transformatie nodig om veilige werkomstandigheden te creëren. Videocommunicatie zal van groot belang blijven tijdens vergaderingen. Zo ontstaan hybride vergaderingen waarbij een deel thuis werkt en een ander deel gefaseerd op kantoor aanwezig is, denkt de mondiale marktleider Konftel.

De specialist voor samenwerking dringt er bij resellers op aan hun klanten volledig voor te bereiden op de volgende fase van het herstel na Covid – ondersteund door het laatste onafhankelijke onderzoek en een nieuw educatief webinar.

Konftel schat dat meer dan de helft van de bedrijven van plan is hun IT-budgetten dit jaar te verhogen. Onder meer technologieën voor videovergaderruimtes zullen daarbij de hoogste prioriteit krijgen.

CMO Stefan Eriksson zegt dat de hybride werkplek ook in de toekomst alleen nog maar belangrijker zal worden – er komt een combinatie van thuiswerken en een geleidelijke terugkeer naar kantoor.

"We zien dat steeds meer bedrijven hun kantoren reorganiseren en zich voorbereiden op het faciliteren van meer videovergaderingen. Onze standpunten zijn bevestigd door nieuw onderzoek van het strategische advies- en analysebureau, Metrigy, en gesprekken met distributeurs en resellers over de hele wereld.

"Het traditionele kantoor ondergaat nu al een snelle transformatie, voordat het weer volledig opengesteld wordt. Het is duidelijk dat veel succesvolle bedrijven nu al een snel rendement op hun investeringen zien en van plan zijn meer te investeren in technologieën voor vergaderruimtes en hardware voor thuiswerkers.

"Veelzijdige, kosteneffectieve en 'klimaatneutrale' oplossingen (zonder netto-effect op de planeet) zullen van cruciaal belang zijn. Konftel voldoet aan al die voorwaarden."

Ter ondersteuning van een veilige terugkeer naar kantoor adviseert Konftel:
 

  • beperking van de capaciteit van kantoorruimtes om te zorgen voor voldoende sociale afstand
  • ombouw van bestaande vergaderruimtes tot ruimtes waar videoconferentie mogelijk is
  • installatie van “touchless” apparatuur die ervoor zorgt dat contactloos vergaderen mogelijk is. 
  • het creëren van meer afgebakende werkzones
  • verhoogde hygiëne op de werkplekken

“Toekomstige werkgroepen zullen waarschijnlijk bestaan uit een mix van aanwezige personen en deelnemers op afstand. Videoconferenties van professionele kwaliteit worden daarbij de maatstaf voor succesvolle samenwerking, waar mensen ook werken. De flexibiliteit staat centraal."

Eriksson vult dit nog aan: “Het is duidelijk dat deze ontwikkeling in alle uithoeken van de wereld gaande is. Maar één ding is zeker: bedrijven moeten zich voorbereiden op een groter aantal mensen op kantoor, terwijl ze tegelijkertijd ook op afstand moeten kunnen blijven werken.

“We plannen de komende maanden een nieuw webinar om resellers te adviseren over en te ondersteunen bij de manier waarop ze hun klanten het beste kunnen uitrusten voor de volgende fase van het herstel na de coronacrisis."

Konftel ziet een enorme vraag naar flexibele, op USB-gebaseerde videokits, terwijl de eerste bestellingen voor de nieuwe Konftel Cam10 – een business camera voor thuiskantoren – alle verwachtingen hebben overtroffen. Er staat een reeks nieuwe producten op stapel, zoals een hoogwaardige luidsprekertelefoon en gecombineerde videocamera's.

Contactloos vergaderen

Eriksson benadrukt: “Veiligheid en sociale afstand zullen cruciaal zijn wanneer er weer meer mensen terugkeren op kantoor. No-touch oplossingen zullen steeds populairder worden. Neem bijvoorbeeld onze Konftel Unite-app, waarmee de bediening van op audio gebaseerde vergaderingen in plaats van via het traditionele bedieningspaneel of toetsenbord nu ook via Bluetooth eenvoudig met een eigen smartphone of tablet te regelen is.

Konftel heeft altijd gepleit voor flexibiliteit als het gaat om de beschikbare tools voor samenwerking, zoals Microsoft Teams, Zoom en Webex. Vanzelfsprekend is ook veiligheid van het grootste belang. Op kantoor betekent Bring Your Own Meeting (BYOM) dat de gebruiker zijn laptop mee de vergaderruimte in kan nemen, een samenwerkings-app naar keuze kan installeren en de pc vervolgens met één USB-kabel (Konftel OCC) kan aansluiten op de speakerphone, de vergadercamera en het scherm.

Eriksson tot slot: “Bovendien kan ons Konftel 800 audioapparaat bijvoorbeeld in serie worden geschakeld om de afstand tussen mensen aanzienlijk te kunnen vergroten en toch te garanderen dat ze zelfs in de grootste ruimtes nog duidelijk hoorbaar zijn. Terugkeren naar kantoor, open staan voor de hybride werkplek en langdurig thuiswerken zijn de drie belangrijkste factoren waar organisaties zich nu mee bezig moeten houden."

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie