IBM Summit: ’s werelds krachtigste computer

Geert van der Klugt
Met rubriek ‘Tech Inside’ bieden we een kijkje op en in de meest vooraanstaande gebouwen, machines en interieurs met betrekking tot technologie. Ditmaal: de IBM Summit, ’s werelds krachtigste supercomputer.

Kracht onder supercomputers wordt bepaald op basis van het aantal floating-point operations per second (FLOPS, red.) dat de computer slaagt te voltooien. Wat betreft vermogen piekt de Summit op 122,3 PFLOPS (petaflops, red.). Ter referentie: aan de onderkant van de top 500-supercomputers vind je modellen die net boven de 1 PFLOPS halen. Het model werd in 2014 ontworpen nadat het Amerikaanse ministerie van Energie een som van 325 miljoen dollar toebedeelde aan IBM, Nvidia en Mellanox.

In de praktijk

325 miljoen dollar is geen geintje. Ook niet voor een gigantisch orgaan als de Amerikaanse overheid. 9.216 CPU’s en 27.648 GPU’s financier je niet om een handvol algoritmes op een spreadsheetje te draaien. In de afgelopen 30 jaar zijn supercomputers uiteenlopend toegepast, van brute force codekraken tot het simuleren van het neurale netwerk in een gemiddeld mens. De Summit is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en het voortstuwen van ontwikkeling rondom kunstmatige intelligentie en deep learning. Overigens staat de machine altijd klaar voor de oplossing van ‘onoplosbare’ problemen, ongeacht het wetenschappelijke veld dat aan het probleem verwant is.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert