Power to the cloud

In 2021 bestaat 95% van datacenterverkeer uit cloudverkeer

Bart Remmers
De groeiende dominantie van clouddiensten op het internet wordt zowel door zakelijke als consumententoepassingen veroorzaakt. Voor consumenten zijn streamingvideo, sociale netwerken en zoekopdrachten de populairste cloudapplicaties.

Voor zakelijke gebruikers hebben een voorkeur voor enterprise resource planning (ERP), mogelijkheden om samen te werken, data-analyses en andere applicaties voor de digitale onderneming, zo blijkt uit Cisco's zevende jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2016-2021).

Sterke verkeersgroei in multicloud

Door het toegenomen gebruik van cloudapplicaties groeit het datacenterverkeer snel. De studie voorspelt dat het wereldwijde cloud datacenterverkeer in 2021 uitkomt op 19,5 zettabyte (ZB).

In 2016 was dit nog 6 ZB (een gemiddelde groei van 27 procent per jaar van 2016 tot 2021). Wereldwijd zal het cloud datacenterverkeer in 2021 95 procent uitmaken van het totale datacenterverkeer, tegenover 88 procentin 2016.

Betere beveiliging en IoT aanjagers van cloudgroei

In het verleden werd de cloud vaak geassocieerd met beveiligingsproblemen. Maar diverse verbeteringen, zoals een striktere geografische controle over de data, verminderen zakelijke risico's en beschermen consumentengegevens beter.

Dit zorgt in combinatie met de aantoonbare voordelen van de cloud (schaalbaarheid, schaalvoordelen) voor de verwachte groei. Daarnaast vraagt de groei van Internet of Things-toepassingen, bijvoorbeeld in smart cities, smart cars en medische apparatuur, om schaalbare computer- en opslagoplossingen. Cisco verwacht dat het aantal IoT-connecties in 2021 oploopt tot 13,7 miljard, tegenover 5,8 miljard in 2016.

Twee keer zoveel ‘hyperscale’ datacenters

De groeiende behoefte aan datacentra en clouds heeft geleid tot de ontwikkeling van grootschalige publieke datacentra, de zogenaamde hyperscale datacentra. De studie van dit jaar voorspelt dat er in 2021 wereldwijd 628 hyperscale datacentra zijn, tegenover 338 in 2016.

afbeelding van Bart Remmers
Door: BartRemmers

BartRemmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanBart