In memoriam: de netbook (2007-2013)

Redactie WINMAG Pro
Vanaf 2007 nam de productie van kleinere notebooks een vlucht. Met name de eee-serie van Asus zette deze kleine notebooks op de kaart. Netbooks werden ze genoemd, en het zou de toekomst zijn van de draagbare computer. De opkomst van de tablet gooide echter roet in het eten.

De netbook stond bekend om zijn lichte formaat en het ontbreken van zaken zoals een optische drive. In plaats daarvan gingen netbooks uit van sd, usb en internetverbindingen als belangrijkste manier om software te installeren en te draaien.

De netbook was in feite een goedkopere variant van notebooks, waarbij vooral het formaat, de lage prijs en het zuinige stroomverbruik aantrekkelijk was. Niet zo vreemd ook, aangezien de netbook in feite geboren werd binnen het One Laptop per Child-project.

In 2010 zag Apple's iPad het licht, waarna het landschap van draagbare computers onbewoonbaar werd voor de netbook. Mensen die behoefte hadden om te onderweg te werken kozen toch voor notebooks of Macbooks. Die konden toch net wat meer, waren net wat krachtiger. En instap-laptops kosten ook maar een paar honderd euro maar typen comfortabeler. Anderen gingen massaal over op de iPad of op Android-gebasseerde tablets. Voor het 'thuis internetten op de bank' was een tablet veel gemakkelijker. Kon je ook onderweg nog gemakkelijk een filmpje op kijken. En de netbook? Die stond erbij en keek ernaar. De netbook bleek een net-nietbook.

Nu Acer en Asus hebben aangegeven te stoppen met de productie valt het doek definitief voor de netbook. Het heeft al met al toch nog even geduurd, want de verwachting was dat het sneller gedaan was met de netbook toen Dell aangaf te stoppen met het produceren ervan.

Het einde van een tijdperk? Niet echt, want de netbook is nooit echt massaal van de grond gekomen, zoals wel het geval is met de tablet. Zullen we de netbook missen? Eerlijk gezegd ook niet echt. Om met de woorden van The Guardian te spreken: vaarwel netbook, het was leuk je te gekend te hebben, maar uiteindelijk was je gewoon een laptop in het klein.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie