In vier jaar tijd ICT MBO én HBO op zak

afbeelding van Redactie WINMAG Pro
Avans, dochter van Avans Hogeschool, en Bit Academy, de vernieuwende peer-to-peer opleiding voor ICT-onderwijs, kondigden aan dat ze een nieuwe opleiding zijn gestart waarbij de meest succesvolle ICT-studenten binnen vier jaar zowel een officieel MBO als HBO diploma kunnen halen, die geaccrediteerd is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

Door de samenwerking tussen Avans+ en de Bit Academy is er een nieuwe praktische en oplossingsgerichte opleiding opgezet die direct samenwerkt met het bedrijfsleven. Hierdoor zijn de lijnen kort en werken studenten aan praktische toekomstgerichte oplossingen. Dankzij het peer-to-peer onderwijsprogramma van Bit Academy, krijgen studenten de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hun onderwijstraject eruit ziet en krijgen ze les van bekwame, hybride docenten en coaches uit het bedrijfsleven die aan alle eisen voldoen om les te geven op het mbo.

Dankzij de flexibele opbouw van de opleiding biedt het tevens de kortste weg naar een  erkend bachelor diploma. De opleiding bestaat uit 4 jaren van 4 periodes. Afhankelijk van werkervaring of eerder gevolgde opleidingen kan vrijstelling worden verleend voor onderdelen van de opleiding. Deelnemers die voldoende programmeer ervaring hebben kunnen bovendien via een assessment instromen in het 3e leerjaar. De opleiding is geschikt voor zowel IT professionals die zich wil specialiseren in nieuwe technologieën, als mensen die zich wil laten omscholen in de richting van IT. De eerste twee jaar leren de studenten de basisbeginselen van IT. In jaar drie en vier biedt de opleiding studenten de mogelijkheid om zich te specialiseren in cybersecurity of software development.

Versnelde opleiding

Studenten kunnen tevens in aanmerking komen voor een verkorte route van twee jaar op basis van de quickscan. Als je in aanmerking komt voor het verkorte traject toetsen wordt er aan de hand van een intakeassessment getoetst welke competenties en modules vrijgesteld kunnen worden. Mochten er naar aanleiding van dit assessment deficiënties zijn vastgesteld dan wordt er een maatwerkprogramma gemaakt om deze deficiënties alsnog te behalen.

“Wij kijken er erg naar uit om met Avans+ samen te werken om deze opleiding verder uit te bouwen. Het is een school met veel ervaring die altijd bezig is om zichzelf verder te ontwikkelen. Ze hebben tenslotte niet voor niets een plus achter hun naam staan”, aldus Dennis Berkhof, mede-oprichter van de Bit Academy.

“Dankzij deze nieuwe opleiding kunnen we talent snel een diploma aanbieden. Bovendien hebben we ook een after care-programma opgezet. Op deze manier proberen we deelnemers te helpen aan een baan en blijven we ook nog even in contact zodat ze een goede basis hebben voor een goede start.”

“De pandemie bevestigde de afgelopen tijd dat ICT niet alleen toegevoegde waarde creëert, maar cruciaal is om de maatschappij en economie draaiende te houden. Hierdoor is het tekort aan goede IT’ers alleen maar toegenomen. Het is daarom belangrijk om opleidingen aan te bieden die niet alleen hoge kwaliteit waarborgen, maar ook midden in het bedrijfsleven staat en daarnaast snel is af te ronden. Deze opleiding is niet alleen korter en sneller af te ronden, maar ook goedkoper en efficiënter. Bovendien werken wij bij Avance+ al een tijdje succesvol met verkorte programma’s, waardoor dit aspect zich al bewezen heeft”, aldus Dragan Kalkan, verantwoordelijk voor new business development bij Avans+.

“De Bit Academy heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een disruptieve opleiding die erg dicht bij het bedrijfsleven staat en niet bang is om opleidingsprogramma’s anders aan te pakken. Wij waren dan ook direct enthousiast over het idee om een opleiding te ontwikkelen, waarbij studenten in 4 jaar zowel een MBO als HBO diploma kunnen behalen.”   

Over de Bit Academy

Bit Academy is een vernieuwende peer-to-peer opleiding voor ICT-onderwijs, dat is opgezet in samenwerking tussen verschillende ROC’s en onderzoeksorganisatie Bit. Het onderwijsprogramma van de Bit Academy bestaat uit peer-to-peer onderwijs. Hierdoor krijgen studenten de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hun onderwijstraject eruit ziet. De lessen van de Bit Academy worden verzorgd door bekwame, hybride docenten en coaches uit het bedrijfsleven die aan alle eisen voldoen om les te geven op het mbo. Bovendien krijgen de mbo’ers de kans  om zich op te trekken aan de topstudenten (uit het hbo en wo) van BIT, die werken aan innovatieve, betaalde projecten voor het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen mbo’ers zich optrekken aan een ander niveau.

Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen, controleert het ROC van Amsterdam de Bit Academy voortdurend en kunnen studenten een officiële mbo opleiding op niveau 4 afronden. Aangezien het een regulier bekostigde opleiding is, betalen studenten evenveel studiegeld als voor een reguliere opleiding en hebben ze de voordelen van studiefinanciering en een ov-studentenkaart. Op deze manier zorgt de opleiding ervoor dat studenten gemakkelijker kunnen doorstromen naar het HBO en sneller kans hebben op een baan in het ICT werkveld.

Avans+, bitacadamy, MBO, hbo, diploma, NVAO