Indeed: Twee derde van banen “sterk” tot “redelijk” blootgesteld aan AI

Redactie WINMAG Pro

Twintig procent van banen kan voor tachtig procent worden uitgevoerd door AI

In alle Amerikaanse vacatures op Indeed worden vaardigheden gevraagd die door artificial intelligence (AI) kunnen worden uitgevoerd of verbeterd, zo blijkt uit een onderzoek van de vacaturesite. Slechts één op de vijf (19,8%) van de vacatures wordt echter beschouwd als "sterk" blootgesteld aan AI. Dit toont aan dat hoewel deze technologie steeds beter in staat is om taken over te nemen, AI voorlopig nog weinig banen volledig zal vervangen.

Banen in de software development worden het makkelijkst overgenomen door AI, die 95 procent van de taken “goed” of zelfs “uitstekend” uitvoert volgens het onderzoek. Vacatures voor chauffeurs kennen de minste potentiële blootstelling, gezien AI op minder dan een derde (29%) van de vaardigheden voldoende presteert. 

De belangrijkste bevindingen van het AI at Work Report van Indeed:

  • 19,8 procent van de banen op Indeed zijn sterk blootgesteld, wat betekent dat AI tachtig procent of meer van de vaardigheden in de openstaande vacature kan uitvoeren.
  • 45,7% van de banen op Indeed zijn redelijk blootgesteld, wat betekent dat AI 50-79% van de vaardigheden kan uitvoeren.
  • 34,6% van de banen op Indeed zijn laag/minimaal blootgesteld, wat betekent dat AI minder dan vijftig procent van de vaardigheden kan uitvoeren.
  • Hoewel AI een relatief goed instrument is om technische vaardigheden op te pakken, is het aanzienlijk minder bedreven in vaardigheden en banen die intuïtie, redenering en/of persoonlijk, handmatig werk vereisen.
  • Banen waar AI minder van toegevoegde waarde is, zijn banen met weinig mogelijkheden om op afstand te werken. Hoe groter de kans dat een baan remote kan worden uitgevoerd, des te groter is de kans dat een deel van het takenpakket kan worden uitgevoerd door AI.

“AI zal door de grote technologische sprong die het heeft gemaakt veel banen blijvend beïnvloeden, met name die binnen de technologiesector, en de arbeidsmarkt als geheel”, aldus Annina Hering, economist bij Indeed. "Het onderzoek toont echter aan dat AI niet snel alle werkzaamheden van een baan zal overnemen, maar eerder, op een aantal aspecten, als aanvullend instrument zal dienen. In de toekomst zullen we vanwege deze toenemende mogelijkheden van AI waarschijnlijk banen opnieuw vormgegeven of gecreëerd zien worden."

Het hele rapport is hier te vinden. 

Onderzoeksmethodiek

Indeed analyseerde voor het AI at Work Report meer dan 55 miljoen Amerikaanse vacatures op Indeed en 2.600 vaardigheden om het blootstellingsniveau te identificeren dat AI zal hebben op banen en de vaardigheden die nodig zijn om ze uit te voeren. Een baan die als “sterk” blootgesteld aan AI wordt beschouwd, is een baan die voor tachtig procent of meer “goed” tot “uitstekend” kan worden uitgevoerd door AI. Als het "goed" of "uitstekend" was in 50-79% van de vaardigheden, kent de baan een redelijke blootstelling. Als AI bedreven was in minder dan vijftig procent van de vaardigheden, wordt de baan als laag of minimaal blootgesteld beschouwd.

 

Lees hier ook:

AWS helpt IT-studenten om klaar te stomen voor arbeidsmarkt door ontwikkeling van cloud skills

Talent&Pro introduceert Virtual Reality assessment in recruitmentproces

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie