Innovatietrends in 2020: ben jij klaar voor de 'grote technologische sprong'?

Redactie WINMAG Pro
De vooruitgang in de technologie gebeurt in een razend tempo. Naar verwachting wordt 2020 het jaar van de zogenaamde 'grote technologische sprong'. De industrie bereidt zich snel voor op een nieuw tijdperk waarin robots, het internet van de dingen en andere trends op het gebied van innovatie de hoofdrolspelers in ons dagelijks leven zullen zijn.

Wat zijn de technologische trends die ons leven zullen veranderen?

Wat vandaag als een revolutionaire nieuwigheid naar voren komt, wordt morgen achterhaald door een nieuwe en radicalere innovatie. We kunnen rustig kijken naar nieuwe technologieën als die welke de strategische beslissingen in het bedrijf waar we werken en dus ons werk, onze banen en ons leven zullen veranderen.

We zullen je dus de belangrijkste technologische trends presenteren, die door bedrijven in elk segment kunnen worden geïmplementeerd. Bekijk ze eens!

Schone technologieën

Innovatieve diensten en producten die superieur zijn in termen van prestaties en die de ecologische impact verminderen, en die bijdragen tot een grotere productiviteit en verantwoordelijkheid voor de hulpbronnen.

Big Data

Het genereren van financiële transactiegegevens door verschillende soorten sensoren en metingen, sociale netwerken en andere bronnen die exponentieel toenemen in termen van volume, variëteit en snelheid.

Autonome auto's

Grondvoertuigen die personen of goederen vervoeren zonder gebruik te maken van een menselijke bestuurder. Met de integratie van een set sensortechnologieën, besturingssystemen en actuatoren om de omgeving te analyseren en de beste opties voor actie te bepalen en deze op een veiligere en betrouwbaardere manier uit te voeren.

Het internet van de dingen

Technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken om de objecten van het dagelijks leven te verbinden met het internet en met elkaar, en die op een intelligente en zintuiglijke manier werken.

Het internet van de dingen wordt dichter bij de eindgebruiker werkelijkheid. De investering in kunstmatige intelligentie en meer beweeglijke verbindingen (zoals 5G) maakt een betere verbinding tussen items en het internet mogelijk.

Of het nu gaat om het comfort van de woning, of om de interne processen van bedrijven, het wordt essentieel om oplossingen met betrekking tot het ivd te gebruiken, zelfs binnen de bedrijfsomgeving, met de ERP-software die met dit mechanisme verbonden is.

Nanotechnologie

Creatie, manipulatie en exploitatie van materialen op nanometerschaal (10 verhoogd tot -9), door middel van atomaire herstructurering. Machines en apparatuur die de productie van veiligere, duurzamere, intelligentere en veel kleinere producten zullen verbeteren.

Wendbaarheid in processen

Kunstmatige intelligentie en 5G staan samen voor één ding: behendigheid. De processen moeten dynamisch, snel en efficiënt zijn. Dit concept werd in de loop van 2019 heel duidelijk: zelfs alledaagse zaken zoals toiletten, grasmaaiers hebben oplossingen die een grotere wendbaarheid in het gebruik of in het eindresultaat van het proces mogelijk maken.

Als dit de eindklant bereikt, is het belangrijk dat dit binnen de bedrijfsomgeving een stelregel is. Daarom is het tijd om aandacht te besteden aan deze kwesties en dit soort denken binnen jouw bedrijf te bevorderen.

Blockchain technologie

Blockchain technologie verwijst naar een keten van blokken, waarin elk van de eenheden (database) is verbonden met de volgende via een openbaar register (Publiek Grootboek). Dit decentraliserende effect biedt een grotere databeveiliging op de lange termijn, waarbij vooral het optreden van hackers wordt vermeden.

Vergeet niet dat de acties van cybercriminelen helaas exponentieel groeien, vooral met de groei van data kaping acties door middel van Ransomware virussen. Daarom is investeren in veiligheid steeds fundamenteler.

Mobiele, digitale en Bitcoins-betalingen

Instrumenten die gebruikt worden voor de financiële afwikkeling van een transactie, waarvoor het bestaan van distributiekanalen en infrastructuur voor het vastleggen en verwerken van transacties vereist is.

Machine voor machine

De aansluiting van de machine op de machine en de aansluiting van de machine op het gereedschap maken een nieuwe reeks toepassingen mogelijk om de productiviteit te verbeteren en de efficiëntie te verhogen.

Gamification

Strategie van interactie tussen mensen en bedrijven op basis van stimulansen die het publiek op een speelse manier betrekken, wat twee sterke kenmerken van de mens met zich meebrengt: samenwerking en concurrentievermogen.

Samenwerking en gedeelde economie

Sociaal-economisch systeem opgebouwd rond het delen van menselijke en fysieke middelen (crowdsourcing). Het omvat de creatie, productie, distributie, gedeelde handel en consumptie van goederen en diensten door verschillende mensen en organisaties uit verschillende plaatsen en culturen.

Veel van deze trends zijn niet nieuw. Zij worden echter versterkt door de ontwikkeling van nieuwe technologieën of de verbetering van bestaande technieken en instrumenten. Het nieuwe tijdperk is aangebroken en vergeeft de inefficiëntie niet.

Als jouw bedrijf zich niet aan dit nieuwe scenario aanpast, zal het worden opgeslokt door concurrenten. Kijk dus welke tools deze concepten gebruiken en implementeer ze in de interne routines van jouw bedrijf.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie