Zoeken naar een alternatief van Facebook is zinloos

Is er wel een alternatief voor Facebook? (Nee)

Jeroen van Onselen
Arjen Lubach is verguld en verguisd met zijn facebook-actie van gisteren. Aan welke kant je ook staat, de echte vraag is of er wel een tweede Facebook bestaat.

Het houdt maar niet op bij Facebook, en dus schrijft iedereen erover. Het Algemeen Dagblad noemt dapper Diaspora, Ello en Snapchat. En dan in plaats van WhatsApp en Facebook Messenger Signal of Telegram. Daarnaast is het een goed idee is om van browser te wisselen. Lees: geen Chrome, wel Firefox. Best een logische keuze, omdat Firefox met een vinkje je privacy aanscherpt. Verder komt DuckDuckGo voorbij, de zoekmachine die al je privegegeven stript. 

Dat van Firefox is geen slecht idee. Het gerespecteerde Techrepublic ontdekte vorige maand al wat Firefox 59 allemaal aan kwaadwillende pogingen tegenhoudt. Dat mag zo zijn, niet iedereen is er zo zeker van of er een tweede Facebook is.

Is er wel een alternatief?

We schreven gisteren al over Zuckerbergs ‘sorry, but not really' voor de Amerikaanse versie van de Eerste Kamer. Allesomvattend is de vraag die senator Lindsey Graham stelde en de reactie van Zuckerberg daarop:   

‘Is there an alternative to Facebook in the private sector?’ 

Dit is het antwoord van Zuckerberg:

Interessant is dat notabene Wired geen vertrouwen heeft in de Amerikaanse commissie, maar wel in de Europese Unie. Het laat alleen maar zien dat Facebook het monopolie heeft, en alleen maar tegen te houden is door de wet. Het ongemak rondom Facebook en het zoeken naar een minder eng alternatief is begrijpelijk. Helaas is dat zoeken op dit moment zinloos.

 

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen