Japanse minister van Cybersecurity gebruikt toch wel computers

Ruben den Boer
Het was even schrikken eerder deze week, toen de Japanse minister van cybersecurity zei dat hij geen computers gebruikte. Nu komt hij terug op zijn uitspraak: 'Thuis gebruik ik geen computer, maar op kantoor gebruik ik het natuurlijk voor meerdere werkzaamheden.'

Discussie

Het deed een hoop stof opwaaien toen Yoshita Sakurada tijdens een debat beweerde dat hij geen computer gebruikte. De 68-jarige minister is vorige maand aangesteld en is onder meer verantwoordelijk voor de cybersecurity van Japan. Zijn opmerking leverde veel verontwaardiging op en was voer voor de oppositie. Het was dus zaak zo snel mogelijk op zijn uitspraak terug te komen.

Cybersecurity tijdens Olympische Spelen 2020

Sakurada heeft als minister van cybersecurity een extra grote last op zijn schouders. Hij is namelijk verantwoordlijk voor het bewaken van de cybersecurity in Japan tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Tijdens zo’n groot evenement is de online veiligheid natuurlijk van enorm belang. Bovendien zal Japan, als een van de technologische voortouwtrekkers van de wereld, geen flater willen slaan op dit gebied.

Eerdere opmerkingen over cybersecurity

Dat hij geen computers zou gebruiken is niet de enige zorgwekkende opmerking die de ministen van cybersecurity de laatste tijd maakte. Zo reageerde hij ook verward toen iemand hem naar het gebruik van USB-sticks bij Japanse nucleaire centrales vroeg, en wist hij niet precies wat malware was.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben