Jortt review: de volautomatische jaarrekening

Geert van der Klugt
De jaarrekening is het stokpaardje van boekhouders en accountants, de jaarlijks terugkerende ergernis voor ondernemers. Wie geld omzet, zal de financiën op orde moeten hebben - IT-dienstverleners zijn niet uitgesloten. Een jaarrekening kost geld, levert vaak verouderde informatie en is meestal onbegrijpelijk. Daar maakt Jortt een einde aan. Wij testten het boekhoudprogramma, dat innoveert met zijn gebruiksgemakkelijke software, vlotte boekingen en volautomatische jaarrekening.

Volautomatische jaarrekening

Het boekhouden volledig te automatiseren’, luidt Jortt’s missie. Het programma ambieert een systeem te zijn waarin banktransacties aan de voorkant worden ingelezen, waarna de jaarrekening er aan de achterkant uitkomt - zonder menselijke handeling. Het programma draait op een webapplicatie en wordt gehost in de cloud. Gelijktijdig, op drie locaties, zodat het programma beschikbaar blijft, ook wanneer een van de drie servers of datacenters - voor welke reden dan ook - offline gaat. Daarmee garandeert Jortt een uptime van 99,9%: jouw gegevens liggen altijd voor de hand via de browser, toegankelijk via een smartphone of op de PC.

Jortt

Om het gebruiksgemak en de snelheid van Jortt te bepalen, starten we bij het begin. Na het koppelen van een bankrekening toont Jortt een rekeningoverzicht dat direct herkenbaar is, omdat deze opvallend veel lijkt op het overzicht dat gebruikt wordt door de grote banken van Nederland. Geen toeval, want op elk vlak probeert Jortt boekhouden begrijpelijk en herkenbaar te maken. Daarbij vermijdt het onnodige stappen en onduidelijkheden, want, stelt Jortt: ‘het eindresultaat, de inkomstenbelasting, is voor iedereen hetzelfde. Traditionele boekhouders doen daar heel moeilijk over, maar zo moeilijk is het niet. Boekhouding moet voor iedereen begrijpelijk en automatisch kunnen zijn.’

LEES OOK: Dashboard in de cloud: behoud het overzicht

Het boeken van af- en bijschriften gaat gemakkelijk, mede omdat Jortt de data van zijn 31.000 gebruikers toepast voor de herkenning en sortering van af- en bijschrijvingen. Zo zijn tot een jaar aan financiële bedrijfsgegevens binnen enkele uren te boeken en neemt Jortt het belang van een boekhouder weg. Boekingen worden geautomatiseerd meegenomen in Jortt’s rapporten, waaronder de jaarrekening - de jaarrekening die Jortt binnen drieëneenhalve seconde uitdraait, de jaarrekening waar een boekhouder gemiddeld € 1000,- voor vraagt. Wie deze jaarrekening bij de hand wilt hebben voor een bezoek aan de bank, bijvoorbeeld voor een hypotheek of lening, zal niets handmatig te hoeven veranderen. Voor bv’s is er bovendien een compacte versie beschikbaar, welk een-op-een te deponeren is bij de KvK.

Behalve de verplichte inhoud van een jaarrekening, dus de winst- en verliesrekening en de balans, bevat Jortt’s jaarrekening een uitgebreid verslag van het afgelopen jaar. Zo staan de belangrijkste KPI’s, vergelijkingen met voorgaande perioden, grondslagen en de onderbouwingen begrijpelijk voor iedere ondernemer beschreven. Zoals genoemd maakt de jaarrekening een integraal onderdeel uit van de boekhouding. Wie via Jortt boekt, zal voor de jaarrekening nooit een handmatige actie hoeven uit te voeren. Data kan niet verloren gaan, of gemanipuleerd worden.

De unieke werkwijze maakt boekhouden met Jortt kinderlijk eenvoudig. De volautomatische jarrekening is een standaard onderdeel van abonnement Jortt Compleet, verkrijgbaar voor € 12,50 per maand.  

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert