Jouw Buurt, Jouw Data: 'Mensen vinden delen data niet erg'

Jordi Smit
De gemiddelde Nederlandse burger heeft niet door dat het in steden wordt gevolgd. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Jouw Buurt, Jouw Data dat is geschreven door de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden.

Onderzoeksrapport Jouw Buurt, Jouw Data

Wat verder blijkt is dat burgers maar al te graag hun gegevens delen, mits ze het gevoel hebben dat ze daar iets voor terugkrijgen. De onderzoekers van Jouw Buurt, Jouw Data hebben de eerste bevindingen maandag gepresenteerd op de Europese Dag van de Privacy.

Werkwijze Jouw Buurt, Jouw Data

Tijdens het onderzoek Jouw Buurt, Jouw Data lieten de universiteiten vijftienhonderd deelnemers rondlopen in een virtuele stad. Vervolgens moesten de respondenten daar twintig zogenoemde dataverzamelingspunten zoeken. De meeste mensen kwamen nog wel tot tien punten, maar daarboven bleek te hoog gegrepen. Slechts een kleine groep vond vijftien objecten of meer. Hieruit blijkt dat je de verzamelpunten pas gaat zien als je het doorhebt. 'Een oudere vrouw zei tegen me dat ze na de proef was gaan winkelen. Ze lette meer op alle objecten en ze zag dingen die ze voorheen niet opmerkte. Voor haar was het een eyeopener', zegt onderzoeker Emiel Rijshojouwjuwer, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

LEES OOK: Is werken via de cloud echt veilig?

Aantal scenario's

Om ons heen wordt steeds meer data verzameld. 'Voor een deel is dat bedoeld om burgers beter te bedienen; voor de veiligheid of voor betere afval- en verkeersstromen. Maar er zijn ook zorgen', aldus Rijshouwer. De onderzoekers besloten daarom om de proefpersonen een aantal scenario's voor te leggen. De eerste indruk is dat jongeren minder terughoudend zijn met het delen van hun persoonlijke gegevens dan ouderen. Zo is drie kwart van de jongeren bereid om hun paspoort te laten scannen om op een evenement te komen. Een ander scenario: 'Loop je liever door een straat vol camera’s of loop je liever een paar minuten om door een straat zonder camera’s? Veel mensen kiezen voor het gemak van de snelle route.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi