Juice jacking? Hoe voorkom je dat?

Redactie WINMAG Pro
Openbaar oplaadpunt voor de smartphone? Gevaarlijker dan je denkt. Juice jacking houdt in dat de toegang die jouw telefoon verleent bij het opladen, misbruikt wordt voor criminele doeleinden. In dit artikel lees je hoe je dit kan voorkomen.

Je bent druk. Je hebt 1.001 zaken te regelen voordat je met een gerust hart kunt gaan slapen. Deze zaken zijn allemaal zeer makkelijk en snel te regelen met een smartphone. Het nadeel van dit smartphonegebruik is dat je de batterijen soms wel meerdere keren per dag moet opladen. Je bent daarom ook in je nopjes als je bij een tankstation, cafétje of winkelcentrum een stopcontact ziet. Je kunt weer even door!   

Toch kan deze gedachtegang enorm gevaarlijk zijn. In alle haast sta je als smartphonegebruiker niet stil bij de gevolgen van deze roekeloze houding. Roekeloos? Jazeker, het kan namelijk zo zijn dat er via deze oplaadplek malware op je telefoon wordt geplaatst of dat er data van je telefoon wordt gehaald. Het merendeel van deze juice jacking -gevallen zijn gesignaleerd bij beurzen, evenementen, festivals en vliegvelden. Maar zoals gezegd, gebeurt het ook op meer alledaagse plekken.

USB-opslag

Juice jacking is dus een simpel verschijnsel waarbij data van je telefoon kan worden gehaald tijdens het opladen. Het komt vooral voor bij oudere Androidversies. Juice jacking maakt misbruik van het feit dat deze telefoons automatisch het geheugen kunnen bewerken tijdens het opladen via een usb-poort. Dit kan op twee manieren gebeuren: als je van een usb-poort in plaats van een gewone oplaadadapter gebruikmaakt, of als je van een kabel gebruikmaakt die zowel stroom als data kan overbrengen. Als je in het bezit bent van een mobieltje dat loopt op Android 4.0 of lager, heb je al snel een probleem. Deze modellen hebben drie opties als je ze aansluit op een usb-poort. Standaard staat de optie ‘USB-opslag’ automatisch ingeschakeld. Als je dit niet aanpast, dan geef je kwaadwillende juice jackers alle kans om  jouw data op te slurpen.

Juice Jacking-paranoïde

Is dit een reëel probleem? Ja! Wereldwijd worden er cybercriminelen opgepakt die zich hieraan schuldig maken. Het probleem was zelfs zo hardnekkig dat er een manier is gevonden om het scherm op te nemen tijdens het opladen bij een geïnfecteerd oplaadpunt.  Maar hoe zorg je er dan voor dat je mobiel veilig is? Dat is de kernvraag van de angstige telefoongebruiker. Het antwoord zal ervoor moeten zorgen dat hij of zij geen paranoïde blikken meer werpt op elk openbaar stopcontact dat in zijn gezichtsveld verschijnt. Eigenlijk is er maar één oplossing: houd je telefoon up-to-date. Dit voorkomt dat cybercriminelen een zwakke plek vinden in de software van je telefoon. Vanaf Android 4.2.2 krijgen telefoongebruikers een melding voordat er op afstand commando’s kunnen worden uitgevoerd. Zo moeten de aanvallers eerst expliciet toestemming van jou krijgen, voordat ze hun gang kunnen gaan.

Juice Jacking-preventie

Wil je preventieve maatregelen nemen? Koop dan een powerbank. Dit zorgt ervoor dat je paranoïde blikken verleden tijd zijn. Het probleem doet zich simpelweg helemaal niet meer voor. Het leven is weer makkelijk en veilig. Je kunt trouwens ook preventieve maatregelen nemen door je smartphone met een standaardadapter op te laden of met een kabel die enkel stroom doorgeeft. Juice jacking is dan ook onmogelijk. Nu je het fenomeen juice jacking kent, ga je bij je volgende telefoon natuurlijk extra goed letten op de accuduur. Want een dag lang niet hoeven opladen, is een dag lang zonder problemen!

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie