Kan een computer beter boekhouden dan een mens?

Redactie WINMAG Pro
Als je ondernemer bent moet je een boekhouder hebben. Of kun je dit ook zelf? Boekhoudprogramma Jortt meent de boekhouding sneller, goedkoper en vooral beter te verwerken dan een menselijke boekhouder dit kan. Dat vraagt om een test.

De missie van Jortt is om de boekhouding compleet te automatiseren. Dit merk je direct. Direct na het koppelen van de bankrekening en het boekhoudprogramma wordt circa 40 procent geautomatiseerd. Je ziet de boekhouding letterlijk voor je neus gedaan worden. De overgebleven bij- en afschrijvingen die nog niet verwerkt zijn, kun je zelf in de juiste categorie plaatsen. Deze worden in de toekomst dan wél gelijk herkent. De volgende keer dat je bijvoorbeeld een bedrag overmaakt aan je leverancier, zal dit direct onder inkoopkosten vallen.

Heb je de facturen en inkoopfacturen verwerkt, dan worden deze klaargezet voor je eerstvolgende btw-aangifte. Jortt controleert de btw-aangifte voordat je mogelijkheid krijgt om de aangifte in te dienen, waardoor je niet bang hoeft te zijn over het feit dat je mogelijk fouten hebt gemaakt. De totale controle bestaat uit 21 controles die speciaal zijn afgestemd op jouw bedrijf, of dat nu een eenmanszaak of een bv is. Mocht Jortt een fout zien, dan krijg je hier een melding van, samen met een oplossing voor het probleem.

Ook de jaarrekening is geautomatiseerd in Jortt. Dit één van de speerpunten die Jortt  onderscheidt van andere boekhoudprogramma's. Een jaarrekening is iets waar een boekhouder makkelijk 1000 euro voor vraagt, en - afhankelijk van je boekhouding - al gauw één à twee dagen mee bezig is. In Jortt is het een kwestie van één klik. In enkele seconden heb je de jaarrekening, zonder extra kosten. Buiten de verplichte inhoud van de jaarrekening neemt Jortt de vergelijkingen met voorgaande perioden en belangrijkste KPI's mee. Hierdoor krijg je een compleet inzicht in je bedrijf.

Het KIA-rapport (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) is iets anders wat je alleen bij Jortt zal tegenkomen. Jortt stopt al je investeringen boven de 450 euro bij elkaar, geeft aan of je al voldoet aan de investeringsgrens en berekent wat je terug kunt krijgen. Hierdoor zie je of het slim is om misschien toch nog een aankoop te doen voor het eind van het jaar, zodat je geen voordeel misloopt. Proactief fiscaal advies dus.

Conclusie

Boekhouden wordt vaak gezien als iets waar veel fouten gemaakt in kunnen worden. Iets wat je beter kunt overlaten aan een dure boekhouder. Jortt neemt dit gevoel weg. De software is niet alleen makkelijker en sneller, maar geeft werkelijk goed financieel inzicht in je eigen bedrijf. Op deze manier loop je nooit meer een voordeel mis en weet je precies hoe je ervoor staat. En ja, ook wij hebben het gevoel dat Jortt dit beter dan een menselijke boekhouder doet. 

Prijs van Jortt Plus: € 29,50 per maand

Info jortt.nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie