Kansen en risico's: alles over de 5G-doorbraak van 2020

Redactie WINMAG Pro
5G staat op het punt de wereld te veroveren. Naar verwachting is deze technologie maar liefst 100 keer sneller dan de huidige 4G-systemen, met tot 25 keer lagere latency of doorlooptijd, en ondersteuning voor maar liefst een miljoen apparaten binnen een vierkante kilometer. De verwachting is dan ook dat de hoeveelheid data in 2025 zal stijgen tot zo’n 175 zettabytes wereldwijd. Ter referentie: toen 4G in 2010 wereldwijd beschikbaar kwam, steeg de hoeveelheid data met 1,2 zettabytes.

De enorme stijging van het aantal verbonden apparaten en de snellere overdracht van data gaan hand in hand met meer en ernstigere bedreigingen. De evolutie, ontwikkeling en connectiviteit van talloze systemen binnen 5G zet de deur open voor risico's. Kaspersky maakte de balans rond 5G op. Aan de hand van hun interpretatie van verschillende hooggewaardeerde onderzoeken, voorspellen wij in 2020 de volgende risicocategorieën – en kansen. 

1. Kwetsbaarheden van telecomdiensten en infrastructuur 

Naarmate 5G-innovaties zich verder verspreiden, zullen meer tekortkomingen en gebreken zichtbaar worden in 5G-apparatuur, frameworks van klanten en regelgeving door de autoriteiten. Een aanvaller kan hierdoor een telecominfrastructuur makkelijker beschadigen of platleggen, klanten bespioneren of het betreffende dataverkeer omleiden. 

Voor overheden ligt hier een taak om fouten op te sporen en oplossingen te bedingen, door landelijke capaciteiten op te zetten om objectieve en gespecialiseerde verificatietechnologieën toe te passen voor het evalueren van zowel de gebruikers, als de leveranciers van 5G.  

2. Problemen voor veiligheid en privacy van de gebruiker 

Wat privacy betreft wordt de situatie complexer. Het korte bereik van 5G betekent dat er meer zendmasten moeten worden opgesteld in bedrijvencentra en bedrijfsgebouwen. Dat betekent dat iemand met de juiste middelen de exacte locatie van gebruikers zou kunnen achterhalen. 

Een ander probleem is dat serviceproviders van 5G uitgebreide toegang hebben tot de enorme hoeveelheden data die door apparaten van gebruikers wordt verstuurd. Aan de hand van die gegevens, afkomstig van sensoren in huizen en parameters, is precies te zien wat zich afspeelt in de woonomgeving van gebruikers. Kwaadwillenden kunnen met dergelijke data inbreuk maken op de privacy van gebruikers en zelfs data manipuleren en misbruiken. 

Serviceproviders kunnen ook overwegen dergelijke gegevens door te verkopen aan andere servicebedrijven. Bijvoorbeeld aan adverteerders, in een poging om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. In sommige gevallen zouden kwetsbaarheden zelfs kunnen leiden tot letsel of gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld als therapeutische apparatuur van een cliënt niet meer werkt, omdat de verbinding met internet is weggevallen. Nog groter worden de potentiële bedreigingen, zoals componenten van kritieke infrastructuren, waaronder levenskritieke watervoorziening en energie-installaties. 

3. 5G-cybercrime 

Net als elke grote technologie - en met name zolang de ontwikkeling ervan gaande is - zal 5G de aandacht krijgen van actief aanvallende dreigingsactoren. Mogelijk krijgen we daardoor te maken met grootschalige DDoS-aanvallen en doelgerichte aanvallen op individuele devices die het functioneren van een geheel netwerk waarborgen. Daarnaast bouwt de 5G-technologie voort op de bestaande infrastructuur, wat betekent dat de kwetsbaarheden en fouten van zijn voorgangers worden overgenomen. Bovendien zal het vertrouwensmodel voor communicatie niet gelijk zijn aan die van eerdere mobiele generaties. IoT- en M2M-apparaten zullen naar verwachting een groter deel van de netwerkcapaciteit in beslag nemen. De interactie van apparaten in een 5G-netwerk zal waarschijnlijk ongekende problemen veroorzaken rondom productontwerp en –design. Een Zero Trust-netwerkmodel zou kunnen helpen om vertrouwen op te bouwen tussen de gebruikers en de aanbieders van deze nieuwe technologie.
 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie