Kaspersky en INTERPOL: in strijd tegen cybercriminaliteit

Redactie WINMAG Pro
Zorgeloos en veilig internetgebruik: met een enkel doel voor ogen ontwikkelt Kaspersky cybersecuritysoftware. De organisatie gaat echter verder dan softwareontwikkeling. Met het oogpunt op het bouwen van een veiligere wereld deelt Kaspersky met regelmaat de ervaring en kennis die komt kijken bij jarenlange ervaring in het faciliteren van een malware- en spionagevrij internet.

Kaspersky startte in 2014 een samenwerking met INTERPOL. Begin juli maakte Kaspersky duidelijk deze samenwerking de komende vijf jaar te vervolgen. Kaspersky biedt INTERPOL security-experts, training en gaat actief actuele cyberdreigingsinformatie delen. Daarmee versterkt INTERPOL, kort voor ‘International Criminal Police Organisation’, zijn capaciteiten in de jacht op digitale gevaren. Of het nu gaat om berichtgeven aan eindgebruikers van de antivirussoftware of gelijkgestemden in de jacht op cybercriminelen, Kaspersky stelt transparantie centraal. Met de overeenkomst tussen Kaspersky en INTERPOL worden alle relevante middelen aangereikt ter voorkoming van cybercriminaliteit, van uitgebreide dreigingsinformatie tot de inzet van de juiste technologie op het goede moment.

Toename

‘Cybercriminaliteit neemt voorlopig alleen maar toe en wordt steeds geavanceerder’, vertelt Eugene Kaspersky, CEO en oprichter van Kaspersky. ‘Dat vraagt om intensieve, grenzeloze samenwerking in een ecosysteem van partijen die bereid zijn hun expertise actief te delen. Want delen, dat is belangrijker dan ooit. We zijn blij dat we onze samenwerking met INTERPOL kunnen voortzetten, want daarmee helpen we politie en andere wetshandhavers met zowel informatie als de meest effectieve technologie die komt kijken bij het wereldwijde bestrijden van cybercriminaliteit.’

LEES OOK: Kaspersky introduceert KASAP | Bewustwording cybersecurity in handbereik

Grensoverschrijdend

De samenwerking onderstreept dat cybercriminaliteit niet bij landsgrenzen ophoudt. Kaspersky neemt met regelmaat deel aan gezamenlijke internationale politieoperaties. Eveneens wordt actief samengewerkt in onderzoek naar dreigingssituaties, al dan niet in nauw overleg met verschillende wetgevingsinstanties en het wereldwijde CERT. Kaspersky is de eerste leverancier van cybersecurityproducten die zijn diensten gratis aanbiedt aan verschillende politie- en justitieorganisaties, met het doel om deze instellingen bewust te maken van het belang van technologie in strijd tegen cyberaanvallen en digitale dreigingen. 

LEES OOK: Interview Martijn van Lom | Kaspersky en de securityindustrie van morgen

Transparency Center

Cybercrime is dusdanig nieuw dat grootschalige dreigingen enorm moeilijk te begrijpen en tegen te gaan zijn. Er is geen ‘zilver kogel’, stelt Kaspersky, doelend op het gebrek aan een ultieme oplossing, maar door zijn jarenlange ervaring in het bestrijden van cybercriminaliteit, is het bedrijf uniek in zijn vermogen om effectieve oplossingen voor te stellen en aan te bieden. Onder deze oplossingen vind je het Kaspersky Threat Intelligence Portal, waarmee (overheids)instellingen toegang krijgen tot de gegevens die benodigd zijn voor het anticiperen op en schadeloos stellen van dreigingen.

Het Threat Intelligence Portal (TIP) is een voorbeeld van een grootschalige oplossingen. Weinig MKB’ers zullen hier baat bij hebben, maar toch is het TIP meldingswaardig. Evenals het antiviruspakket dat een lokale computer veilig houdt, valt of staat een securityoplossing met zijn betrouwbaarheid. Wilt een product betrouwbaar zijn, dan is transparantie noodzakelijk. Mede om deze reden richtte Kaspersky Lab in Zürich en Madrid een Transparency Center op. Deze centra geven overheden, partners en het bedrijfsleven de gelegenheid om broncodes van Kaspersky-producten in te zien.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie