KPN en hun integrated access-strategie

Redactie WINMAG Pro
Dankzij een groot gecombineerd netwerk bestaande uit koper en glasvezel heeft KPN een voorsprong in het kunnen aanbieden van, zoals zij het zelf noemen, 'kwaliteitsinternet'. Om hun strategie voor komende jaren te presenteren organiseerde KPN deze week een persconferentie.

Volgens KPN waren er nogal wat vragen over wat nu de plannen waren voor het bedrijf, haar klanten en de services die zij aanbieden. Duidelijk is dat het bedrijf doorgaat in een lijn die al enkele jaren gelden is ingezet en wat heeft geleid tot uitrol van het 4G-netwerk in 2013. Erik Hoving, cto bij KPN legt uit: 'In 2010 zagen we al dat video en multimedia over diverse devices, waaronder mobile devices, een spurt maakten. Tegelijkertijd groeit online data exponentieel, en dus moeten netwerken meegroeien.'

Integrated Access

Die vooruitziende strategie gaf ons 4G en zal uiteindelijk leiden tot het samensmelten van het vaste netwerk en het mobiele netwerk. Erik: 'Nu is het mobiele netwerk nog een deel van het vaste netwerk, in de toekomst integreren beide netwerken tot één netwerk'. En dit is precies waar KPN op inspringt middels hun integrated access-strategie. Het zelfdee netwerk met dezelfde functies over diverse devices via één aanbieder.

Simplificeren

Joost Farwerck, managing director bij KPN, legt uit dat dit voordelen heeft voor zowel KPN als voor de klant. 'Het gaat om snelheid uiteindelijk om simplificatie. Met KPN kunnen wij het gebruik van hardware flink reduceren met deze strategie, en voor klanten is het simpel: één aanbieder, één pakket, overal kwaliteitsinternet middels 4G'. Zijn collega Jacob Groote legt verder uit: 'Je belt over je eigen netwerkverbinding, wat vervolgens overgaat op een zendmast wanneer je de deur uitstapt.'

Kwaliteitsinternet

Met de verbetering aan de bestaande netwerken wil KPN ook bekende manieren van communiceren introduceren via het eigen netwerk. Zoals Voice over LTE oftewel VoLTE, waarbij de kwaliteit van 4G-telefoongesprekken moet verbeteren en er sneller verbinding tussen personen wordt gelegd. Ook ViLTE, of Video over LTE, is een nieuwe functie. Zie het als Skype, maar dan zonder dedicated software. Oftewel, videobellen over je eigen netwerk naar elk ander netwerk. Hiervoor volgt aankomende zomer een pilot.

Toekomstmuziek

Hoewel KPN met cijfers hard kan maken dat ze hier al aan werken, is een hoop ook nog toekomstmuziek. Apparatuur gebruikt voor de huidige netwerken moet mogelijk aangepast worden, wat wellicht betekent dat ook wholesale-afnemers zoals Tele2 mee moeten met de implementatie van KPN's integrated access-strategie. Ook zullen klanten dit merken aan een snellere verbinding, maar ook andere en mogelijk duurdere pakketten voor afname. 'Hiervoor zijn we in gesprek met onze partners alsook met de ACM', vertelt Farwerck.

Veel blijft nog onduidelijk, zoals precieze plaats en data van uitrol, maar veel is ook al wel duidelijk. Namelijk, KPN gaat hoe dan ook deze strategie volgen, en we zullen binnenkort ongetwijfeld meer horen over de plannen van het bedrijf.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie