Lenovo’s Mirage Solo HMD: komt Google Daydream nu echt van de grond?

Peter Güldenpfennig
Hoewel virtual reality al enkele jaren flink in opmars is, zijn gebruikers teveel gebonden aan systemen waar het dedicated HMD’s betreft. Daar begint nu eindelijk verandering in te komen wat goed op CES te zien is met aankondigingen van HTC en Lenovo. Die laatste lijkt ook het Google Daydream-platform een goede push richting grootschalige adoptie te geven.

Met de Vive laat HTC zien dat zij virtual reality meer dan serieus nemen en de introductie van de Pro-versie, een draadloze upgraded variant van de Vive, versterkt dat idee alleen maar. Ook Google werpt zich al even volop in de virtual reality-markt. Dat doen ze op eigen wijze, soms ludiek zoals de Cardboard-HMD, maar ook met een grotere visie zoals het Daydream-platform.

Daydream-hardware nekt grootschalige adoptie

Tot nu toe leken er maar mondjesmaat toepassingen gemaakt te worden die gebruik maakten van het Daydream-platform. Dit heeft twee voorname redenen: Google heeft het platform pas afgelopen jaar opengesteld voor ontwikkelaars en er is niet heel veel hardware die het platform volledig ondersteunt.

Vooralsnog is het platform vooral een smartphone-aangelegenheid geweest met de door Google geselecteerde partners die hardware mochten maken die Daydream-compatible is: Google zelf natuurlijk met hun Pixel-lijn, de Moto Z van Motorola/Lenovo, toestellen van ZTE, LG en Huawei, Samsung met de Galaxy S8 en S8+ en ASUS met de ZenFone AR.

Bijkomend probleem is dat verkrijgbaarheid van de toestellen die Daydream ondersteunen verschillend is in diverse markten. Zo kunnen we hier in Nederland enkel ‘officieel’ aan de slag met de Moto Z van Motorola/Lenovo, de V30 van LG en de ZenFone AR van ASUS. Overige toestellen zul je via de import moeten aanschaffen, hoewel de verkrijgbaarheid van Huawei-toestellen wel snel verbetert hier in de Benelux en ook ZTE hier slagen in lijkt te maken.

Lenovo Mirage Solo: draait de Daydream-wind?

Tijdens CES kondigde Lenovo de Mirage Solo aan, een stand alone-HMD die, anders dan de Lenovo Mirage, geen smartphone nodig heeft voor een VR-ervaring. Het systeem heeft een Qualcomm Snapdragon 835-CPU, een ingebouwd display van 5.5-inch met een resolutie van 2560x1440 en lenzen met een beeldhoek van 110 graden.

Het systeem is voorzien van Google’s WorldSense-technologie, wat jouw positie en beweging naar virtual reality vertaalt zonder dat hier externe sensoren voor nodig zijn. Dit maakt het device bijzonder aantrekkelijk, want je bent niet meer gebonden aan plaats en bovendien heb je hier ook geen smartphone met Daydream-ondersteuning voor nodig.

Het systeem moet deze lente uitkomen voor een nog onbekende prijs. De prijs is iets wat het systeem mogelijk zou kunnen nekken, hoewel Engadget beweert dat de headset minder dan 400 dollar gaat kosten, wat uiteraard een flinke opsteker is.

Als Google (en Lenovo) het slim spelen en het systeem breed beschikbaar maken in zoveel mogelijk markten, zou dit wel eens een ommekeer kunnen betekenen voor virtual reality in het algemeen en Daydream in het bijzonder. Het platform en de achterliggende technologie kan virtual reality in ieder geval een flinke duw naar grootschalige adoptie geven en dat is voor iedereen eigenlijk goed nieuws.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter