Lenovo ThinkPad: de digitale bento box

Jordi Smit
De Lenovo ThinkPad, het zakelijke laptopmerk van Lenovo, bestaat alweer bijna 26,5 jaar. IBM begon in de jaren '80 met de introductie van de ThinkPad; in januari presenteerde Lenovo op de CES 2019 de ThinkPad X1 Yoga. We nemen je terug in de tijd om de geschiedenis van de ThinkPad te ontrafelen.

Introductie ThinkPad

1985. In dat jaar begon IBM in Austin, Texas, na te denken over het ontwerpen van notebooks. Het bedrijf besloot de ontwikkeling op de markt, waarbij het type computer met een keyboard onderop en een scherm die je kan openklappen populair werd, te volgen. IBM besloot in 1988 dan ook haar eerste laptop uit te brengen. Deze bestond uit een zwart/wit-scherm en MS-DOS.

Geestelijk vader

Een paar jaar later vond het volgende bepalende moment bij IBM plaats. Aramiso Naitoh werkte begin jaren '90 bij IBM. Het viel de Japanner op dat collega's meestal al om zes uur naar huis gingen. Naitoh was verbaasd, want de man was gewend lange avonden op zijn werk te blijven. Het was voor Naitoh hét startpunt een computer te ontwikkelen die je in staat stelde overal werkzaamheden te verrichten. Nog steeds zien we zijn visie terug in de moderne ThinkPad.

Ontwerp Lenovo ThinkPad

En dan het geraamte. Het ontwerp van de Lenovo ThinkPad komt uit de koker van de Duitse designer Richard Sapper. Hij haalde zijn inspiratie van de typisch Japanse Bento Box: een lunchbox waarin een aantal gerechten netjes over bakjes zijn verdeeld. Deze lunchdozen zijn meestal mat zwart en vandaar ook dat dit de kleur is geworden van de Lenovo ThinkPad.

LEES OOK: Ultraportable Lenovo Yoga S940 getoond op CES

Lenovo ThinkPad X1 Carbon en Yoga

Inmiddels zijn we vele generaties verder. Tijdens de CES 2019 presenteerde Lenova de nieuwste generaties van zijn Lenovo ThinkPad X1 Carbon en Yoga. De ultraportables in de ThinkPad-serie zijn nog wat dunner gemaakt dan hun voorgangers. De ThinkPad X1 Carbon is alweer de zevende generatie. In juni verschijnt de laptop voor een startprijs van 1.709 dollar. De nieuwe ThinkPad X1 Yoga is van de vierde generatie van deze convertible en verschijnt eveneens in juni voor een prijs vanaf 1.929 dollar.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi