Levensechte robot Sophia in 2019 op de markt

Ruben den Boer
Afgelopen week vond een van de grootste techfestivals van Nederland plaats in Haarlemmermeer. Tijdens Bright Day was er ook een speciale gast aanwezig: Sophia. Sophia is niet zomaar iemand, zij wordt gezien als een van de meest intelligente sociale robots ter wereld. Tijdens het festival werd bekend gemaakt dat consumenten vanaf 2019 een kleine versie van Sophia op de kop kunnen tikken.

De robot is in staat tientallen gezichtsexpressies te tonen en zal volledig programmeerbaar zijn door de gebruikers, dat laat David Check van Hanson Robotics weten aan Bright. Hanson Robotics is de producent van Sophia en bracht eerder ook al een slimme Einstein-pop op de markt.

Sophia de robot

Sophia de robot is al jarenlang een echte bekendheid onder techliefhebbers en fanatieke internetters. Ze duikt regelmatig op in internetvideo’s, meme’s, vakbladen en zelfs talkshows. Zo was ze laatst nog te gast in de Amerikaanse talkshow van Jimmy Fallon, waar ze een duet zong.

Aan Bright laat Sophia weten graag karaoke te zingen met haar nieuwe AI-stem. Tot nu zingt en praat ze alleen nog maar in het Engels, maar producent Hanson Robotics is van plan haar ook andere talen te leren, waaronder Nederlands. Bekijk hieronder het volledige interview wat Bright had met Sophia de robot (ja, echt).

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben