Zeg maar dag tegen die dongel van je

Lifesize Share is het einde van de dongel

Jeroen van Onselen
Eens in de zoveel tijd horen we van een uitvinding waar we veel van verwachten in de toekomst. Deze keer is dat de uitvinding van het bekende Amerikaanse Lifesize, de Lifesize Share.

 De komst van het apparaat is slecht nieuws voor je dongel.

Ken je dat? Je bent bloednerveus voor je presentatie en zet je laptop klaar in de conferenceroom. Je hebt je thuis goed voorbereid en duwt je zenuwen weg. Waarna die gillend terugkomen doordat je bekneld raakt in de bekabeling van je laptop naar het presentatiescherm in de conferenceroom.

Ultrasoon en ultracool

Dat kan beter, dachten de ontwikkelaars van Lifesize. Het bedrijf heeft een apparaatje op de markt gebracht dat een einde aan deze ellende maakt.

Het stukje hardware heeft een bescheiden, vriendelijk formaat en pairt met je device door een geluidssignaal. Je hoort dat geluid niet, want het is ultrasoon. Daarna log je in op een shared url en kan je beginnen met delen. Dat kan de bovengenoemde presentatie zijn, maar ook een video. Overigens is het Amerikaanse bedrijf geen starter, Lifesize helpt al sinds 2003 ondernemingen met oplossingen voor videovergaderingen en biedt ook andere producten aan. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal mensen verbinden door techniek.

Allemansvriend

De interface is intuïtief in gebruik. We zien een overzicht van alle apparaten waarop we kunnen casten en configuratie is zo gebeurd. Daarbij valt het ons op dat we het standalone kunnen inzetten zoals in het hierboven geschetste voorbeeld, maar ook in videoconferencesystemen van andere fabrikanten — zolang de resolutie maar io8op ondersteunt en een presentatie-input heeft. We proberen het systeem uit op onze browser Google Chrome, waar het apparaat echt tot zijn recht komt. Installatie van de plug-in gaat erg eenvoudig.

Na het inloggen op ons Lifesize-account zijn we ready to go. Anders gezegd, we hebben geen extra software nodig om alles te installeren. Het betekent ook dat het niet uitmaakt of je werkt met OS X, Microsoft of wat dan ook. Daarmee laat het bedrijf zien wat de voordelen zijn van het werken met open standaarden.

We lezen dat het apparaat het ook doet op IE, maar dat hebben we niet uitgeprobeerd. Inspirerende redactievergaderingen Na een paar dagen kunnen we niet meer zonder het apparaat en is het moeilijk voor te stellen dat we het ooit zonder hebben gedaan. Tot voor kort was het altijd gedonder op de redactievergadering met het inloggen op Google Drive voor onze planning, om nog maar te zwijgen van het delen van andere content.

Nu is dat zo gebeurd. Wat ons opvalt, is dat we meer documenten dan ooit delen tijdens die vergaderingen. Docs, video's, brainstormsessies — alles gaat gewoon gemakkelijker als je voor je ziet wat de ander bedoelt. Een YouTube-filmpje afspelen ter inspiratie van een onderwerp? Ctrl+ C en Ctrl+V in de shared url en aanvinken wie het mag zien. Wauw!

SPECS

Prijs: € 499,- inclusief updates, support en cloudmanagement

1/0-poorten: HDMI out, ethernet, power, 4x USB 2.0, 1 x 3.5 mm audio jack

Netwerk: lx RJ-45 Network LAN 10/100 en wifi via de 802.11b/g/n

Video: full 1080p presentatiemodus

Resolutie: maximaal 1920x1080 met een aspect ratio van 16:9

Video-outputs: (1 output) 1 x HD video out HDMI enabled Audio-inputs (1 input) 1 x HDMI

Audio-outputs: (2 outputs) 1 x HDMI, 1 x 3,5 mm audio jack

OS: Mac OS X en Windows, iOS en Android

Afmetingen: Ixbxh (mm) 102x74x36

Gewicht: 0,1 kg Info

Info lifesize.com/nl

CONCLUSE

Het delen van beeld en video stroomlijnt bedrijfsprocessen. Het apparaat dat ervoor zorgt dat je via de browser alles in een handomdraai kan delen leidt tot minder stress op de werkvloer en verhoogt de communicatie en daarmee de dagelijkse productiviteit De open standaarden waarmee het bedrijf werkt zorgen ervoor dat iedereen verbinding kan maken. Ook is het apparaat via de shared URL vriendelijk voor de systeembeheerder. Je voelt hem al aankomen: wij zijn fan van het apparaat en kunnen niet meer zonder.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen