Live vanuit Microsoft Ignite: Satya Nadella en hoe Azure de wereld verovert

Geert van der Klugt
Satya Nadella, CEO van Microsoft, opende vorige week met zijn keynote een bomvolle twee dagen aan nieuws over onder andere Microsoft Azure, Office 365, Dynamics 365 en het gloednieuwe Silica. Wij vlogen de Atlantische Oceaan over om in Orlando aan te schuiven bij Microsoft Ignite 2019. Dit is de summiere van het topje van een ijsberg aan nieuws voor dienstverleners en ontwikkelaars.

Nadella, inmiddels een van ’s werelds rijksten, is de zoon van een ambtenaar en startte zijn levensloop op een openbare basisschool. Spreekt Nadella, dan spat de nuchterheid die met zo’n achtergrond gepaard gaat er nog altijd vanaf. Merkwaardig, want niets van dat wat besproken is op de openingskeynote van Microsoft Ignite is als nuchter weg te zetten. Cloud, security, zakelijke software en hardware: de onderwerpen van de dag zijn uiteenlopend, maar Microsoft streeft universeel naar innovatie.

‘We veranderen de wereld. Het streven is om elke organisatie om te toveren tot een digitaal bedrijf.’ Nadella richt zich tot de 26.000 aanwezigen, grotendeels bestaand uit ontwikkelaars en IT-dienstverleners. ‘Om digitalisering te ondersteunen heb jij de juiste handvatten nodig. Technologie moet zo beschikbaar zijn als water, groeipotentieel hoeft niet langer uitsluitend in de handen te liggen van een honderdtal bedrijven aan de west- of oostkust.’

‘In 2030 zullen er 50 miljard devices actief zijn. Tegen 2025 aan wordt er 175 zettabyte aan data uitgewisseld. Dat motiveert ons. Dat leidt tot de ontwikkeling van Azure, ‘the world’s computer’. We beschikken inmiddels over 54 datacenterregio’s. Daarom willen we zorgen dat Azure bruikbaar is voor iedereen, ongeacht de basis. Linux, Java, Kubernetes, Redshift: alles wordt mogelijk. Onze datacenters worden bovendien voorzien van vernieuwbare energie, met het oog op een groene wereld. We zetten alles op alles om te zorgen dat stroom efficiënt gebruikt wordt en de wereldwijde workload verwerkt wordt op basis van groene energie.’

Nadella vervolgt met een reeks updates rondom Azure, Microsofts ‘bread and butter’ cloudplatform. Daarover lees je hieronder meer, maar let wel: dit is slechts een greep uit het totale aantal aankondigingen. Onderwerpen als Office 365, robotisering, Azure AI, Silica (Microsoft heeft een vervanging voor de traditionele filmrol gevonden) en de Surface-lijn komen binnenkort uitgebreid aan bod op onze website.  

Azure Arc, Azure Synapse Analytics, Azure VM 

Het nieuwe Azure Arc, een paneel dat ingericht is voor het beheren van meerdere variërende clouds, haakt daarop in. Het systeem zal beheerders in staat stellen om Google Cloud Platform en AWS-infrastructuren identiek aan Azure-infrastructuren te managen.  Via een sample toonde Microsoft de snelheid van een applicatie-uitrol in een private cloud. Normaliter kost dat je een paar uur, met Azure Arc een paar minuten.

Azure Synapse stelt je in staat om met ongekende snelheden queries los te laten op gigantische datasets. Via een live sample toonde Microsoft een vertienvoudigde draaisnelheid ten opzichte van concullega’s BigQuery en Amazon RedShift. In dezelfde sample zagen we hoe Synapse queries van 10.000 users verdraagde, terwijl BigQuery en RedShift de opdracht niet voltooide. Toepassingen zijn onder andere het bepalen van (consumenten)gedrag via razendsnelle analyses van massale gebruikersdatasets.

Binnen de Azure VM-reeks zien we een aantal nieuwe VM’s. Hoogtepunten zijn de toevoegingen van vernieuwde technologie namens AMD, Nvidia en Intel. De specificaties van de nieuwe Azure Da_v4 en Das_4 lenen zich dan ook bij uitstek voor enterprise-grade applicaties, databases en applicatieservers. De Das-set is samen met de Ea_v4 en Eas_v4 vanaf vandaag beschikbaar.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert