Londense airport gaat proef aan met robot Stan

Jordi Smit
Gatwick Airport in Londen gaat in augustus 2019 een interessante proef uitvoeren. Reizigers die op het vliegveld aankomen, kunnen namelijk hun auto op het parkeerterrein laten plaatsen door robot Stan.

Robot Stan eerder getest

De parkerende robot Stan schuift simpelweg een groot, slank stuk onder de auto, plaatst deze als het ware naar de parkeerplaats en zorgt dat de auto veilig op zijn plaats komt. Het apparaat dat de luchthaven gebruikt, is afkomstig van het bedrijf Stanley Robotics, gevestigd in Parijs. Volgens de website heeft het bedrijf robot Stan eerder getest bij Charles De Gaulle Airport en Lyon Airport.

Werkwijze robot Stan

Passagiers rijden met hun auto in een van de acht genummerde hutten, bevestigen hun parkeerreservering op een touchscreen en nemen de sleutels mee wanneer ze vertrekken. Vervolgens neemt een robot de auto naar een plek in een beveiligd perceel.

LEES OOK: Amazon zet zelfrijdende robot Scout in

Drie maanden experimenteren

Gatwick Airport is van plan drie maanden lang te experimenteren met het robotparkeersysteem, zo meldt CNN. Het doel van de luchthaven? De hoop is dat de parkerende robot de luchthaven in staat stelt om vele meer auto's in dezelfde hoeveelheid parkeerruimte te plaatsen. Gatwick Airport is de op één na grootste luchthaven in het Verenigd Koninkrijk na: dat is de Londense luchthaven Heathrow. Ongeveer 46,1 miljoen reizigers kwamen in 2018 op de luchthaven.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi