M-Files mijlpaal 100 miljoen euro omzet

Redactie WINMAG Pro

Volgens Bessemer Ventures behoort het bedrijf daarmee tot de ongeveer 50 nieuwe Software-as-a-Service (SaaS) bedrijven die de status van Centaur hebben bereikt het afgelopen jaar. In haar dienstverlening aan kenniswerkers over diverse markten heen is de groei van M-Files aangejaagd door de groeiende behoefte aan een naadloos geïntegreerde manier van informatiebeheer, ongeacht waar die informatie zich bevindt. Of die nu zit in systemen, applicaties, of (externe) opslagplaatsen en ongeacht hoeveel medewerkers er zijn, de beschikbaarheid en vindbaarheid moet altijd zijn gegarandeerd.

M-Files is een onafhankelijke, private organisatie, opgericht door de Fin Antti Nivala die inmiddels wereldwijd vestigingen heeft, inclusief de Verenigde Staten van Amerika. Daarin is ze geslaagd door die kenniswerkers te voorzien van hetgeen ze het meest nodig hebben: de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats. M-Files is de enige leverancier in zijn soort en haalt daarmee steeds meer klanten binnen over verschillende industrieën heen ten koste van de ‘traditionele’ leveranciers.

De aanduiding ‘Centaur’ is voor het eerst geïntroduceerd door Bessemer Ventures voor private SaaS-bedrijven die zich hebben opgewerkt tot een jaaromzet van ten minste 100 miljoen euro. ‘Een bijzondere groep binnen de groeiende kudde van unicorns,’ zoals Bessemer het noemt. De status Centaur is algemeen geaccepteerd als een manier om het succes van een organisatie af te meten aan een sterke go-to-market strategie, een sterke match tussen product en markt en een groeiende klantendatabase, volgens de Bessemer’s 2023 State of the Cloud report.

‘M-Files is een bijzondere organisatie – niet alleen doordat het de grens van 100 miljoen euro omzet heeft bereikt, een feit dat zeldzamer is dan een eenhoorn’, zegt Antti Nivala. ‘Ons bedrijf is een sterk en gespecialiseerd bedrijf met een gezonde cashflow en winstgevende groei. Als onafhankelijk bedrijf zijn we nooit gedwongen geweest te integreren met grote organisaties met een veel breder productportfolio. De sterke en doorzettende groei is sterk gelieerd aan onze Finse wortels. Onze waarden zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid, vertrouwen en eerlijkheid en dat stelt ons in staat onze klanten te helpen met de best denkbare producten, service en ondersteuning in de markt. Ik ben trots op wat we hebben bereikt en zie uit naar verdere groei en succes.’

De weg naar 100 miljoen euro omzet

In tegenstelling tot veel andere SaaS-aanbieders die in de regel snel geld ophalen en dat ook weer snel verbruiken, heeft M-Files een wat conservatievere, voorzichtiger en pragmatischer aanpak die het bedrijf heeft gebracht waar het nu is. De meest recente kapitaalsinjectie, een investering van 80 milljoen dollar geleid door  Bregal Milestone (2021) heeft M-Files geholpen opnieuw te innoveren in haar op metadata gebaseerde informatiebeheer platform. Naarmate de organisatie groeide verplaatste het bedrijf, inclusief haar CEO zich naar de Verenigde Staten van Amerika om de inspanningen op de Amerikaanse markt aan te sturen vanuit het nieuwe hoofdkwartier in Austin, Texas.

M-Files nam vervolgens (ook in 2021) Hubshare over om zo de externe samenwerkingsfunctionaliteit van haar platform te verbeteren. Aan het eind van 2022 bereikte M-Files met 100 nieuwe klanten de grens van 33 procent jaar-op-jaar-groei in haar abonnementen en 40 procent groei in nieuwe klanten. Daarmee werd de gemiddelde grootte van de deals die M-Files afsloot met 60 procent vergroot. In februari 2023 voegde M-Files de document automation specialist Ment toe aan haar portfolio. Het bedrijf zet zo haar indrukwekkende prestaties in de SaaS-markt op dezelfde voet voort.

M-Files wekt met innoverende technologie, met ontwikkelaars van oplossingen, systeem integratoren en wederverkopers om zo organisaties te helpen succesvol te zijn in een wereld waar het werken met iedereen, alles, altijd en overal centraal staat. M-Files is ook een sterke Microsoft-partner in Microsoft’s ISV en Azure IP verkoopprogramma’s. In 2022 is dat partnership nog eens opgewaardeerd doordat M-Files nu nieuwe services aanbiedt op het Azure Marketplace platform. Eerder deze maand maakte M-Files al bekend dat er een verbeterde integratie met Microsoft 365 (Teams en Outlook) is gerealiseerd. Daardoor hebben Microsoft-klanten een eenvoudiger manier van samenwerken met en in M-Files ‘onder de knop’, volledig in lijn met wet- en regelgeving, zowel voor interne als externe gebruikers. 

M-Files is in staat om klanten een soepele werkstroomautomatisering aan te bieden, geschikt voor de specifieke doelgroep waarvoor je die nodig hebt.

‘M-Files heeft een belangrijke rol gespeeld in de versnelling van onze digitale transitie van trage, logge op papier gebaseerde processen naar een uitgebreide set van op metadata gebaseerde documentbeheerfuncties die ons in staat stellen onze bedrijfsvoering en klantenservice te verbeteren, informatieveiligheid voor onze klanten te garanderen en onze dagelijkse taken beter uit te voeren’, aldus Mikko Pipputri, Digitaliseringsmanager bij Berggren, een fullservice advocatenkantoor, gespecialiseerd in intellectueel eigendom. ‘Wij vieren samen met M-Files het bereiken van deze historische mijlpaal aangezien zij ons ook voortdurend verder op weg helpen in de digitale transformatie en verdere groei van ons bedrijf.’

‘Toen ik M-Files startte, destijds in Finland, hadden we een visie: de creatie van een fundamenteel andere aanpak van informatiebeheer’, aldus Antti Nivala. ‘Die visie is vandaag de dag volledig waargemaakt en deze mijlpaal, het bereiken van de Centaur status, is te danken aan jarenlang hard werken met veel toewijding van onze medewerkers en partners over de hele wereld.’

Kijk voor meer informatie op: https://www.m-files.com/

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie