Mac mini: redesign van formaat

Jordi Smit
De nieuwe Mac mini is totaal vernieuwd. Daar waar de vorige versie heel toegankelijk was, richt het 2018-model zich op power-users.

Supersnel geheugen met Mac mini

De Mac mini bevat een supersnel 2666‑MHz DDR4 SO‑DIMM-geheugen, waardoor deze sneller grote bestanden verwerkt en moeiteloos meerdere virtuele machines aanstuurt. En ga je je Mac mini nog zwaarder belasten, dan kun je kiezen voor maximaal 64 GB geheugen. Alle Mac mini-modellen bevatten PCIe-flashopslag, die tot vier keer zo hoge leessnelheden bereikt als de SSD’s in de vorige generatie. Dat betekent dat grote bestanden en zware apps sneller op je scherm verschijnen. En omdat je nu voor een SSD van 2 TB kunt kiezen, heb je twee keer zoveel ruimte om die kwijt te kunnen.

Nog meer rekenkracht

Het is behalve een geweldige desktop ook de ideale basis voor bijvoorbeeld domotica en renderfarms. Omdat de Mac mini is voorzien van een quad‑core of 6‑core Intel-processor van de achtste generatie en Intel UHD Graphics 630, levert hij nog meer rekenkracht voor zware klussen.

Apple T2 Security-chip

Het product is voorzien van de Apple T2 Security-chip. Dat is de tweede generatie van een speciaal door Apple ontworpen Mac-siliciumchip die Mac mini nog veiliger maakt. De T2 Security-chip bevat meerdere controllers en heeft een Secure Enclave-coprocessor die de basis vormt voor veilig opstarten en versleutelde opslag.

Mac mini heeft scala aan poorten

De Mac mini is met zijn scala aan poorten geschikt voor tal van toepassingen. Thunderbolt 3 is de meest veelzijdige en snelste poort tot nu toe, en Mac mini heeft er maar liefst vier. De nieuwe HDMI 2.0-poort heeft een grotere bandbreedte dan zijn voorganger, wat hogere frame‑rates mogelijk maakt. En kies je 10‑Gb Ethernet voor je Mac mini, dan gaat het overzetten van grote bestanden en gigantische hoeveelheden data tot 10 keer zo snel.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi