Maker DeepNude haalt software offline

Aimée van Vuuren
Het softwareprogramma dat foto’s van vrouwen kan manipuleren door middel van Artificial Intelligence en Deep Learning is door de maker offline gehaald. Volgens de anonieme maker was de kans dat DeepNude misbruikt ging worden te hoog.

Waarom DeepNude?

De software kwam in het nieuws als een programma waarmee foto’s van vrouwen met één klik te manipuleren waren. Door gebruik van een deepfake-techniek kon een simpele foto worden omgezet in een realistische naaktfoto. De software werd getraind om beelden van mensen, in dit geval vooral vrouwen, te bewerken en realistisch over te laten komen.

Een viezerik is de maker van de app niet: ‘Ik ben geen gluurder, ik ben een tech-enthousiasteling. Continu het algoritme aan het verbeteren. Recentelijk vroeg ik mezelf af, ook vanwege eerdere mislukkingen en economische problemen, hoe ik geld kon verdienen aan dit algoritme. Daarom heb ik DeepNude gemaakt.’

Onderstaand de reactie van het team van DeepNude op het feit dat de app viraal ging.

LEES OOK: deze 3 technologische ontwikkelingen veranderen onze wereld ingrijpend

Nooit verwacht

De maker van de software had de wereldwijde aandacht niet verwacht. ‘We hadden nooit gedacht dat we viraal zouden gaan.’ Het DeepNude team heeft in een tweet op Twitter aangegeven dat dit niet de manier is hoe zij geld wilden verdienen aan de app. Daarnaast kon het apparatuur van de populariteit niet meer bijbenen. Hierdoor hebben ze de software offline gehaald.

Het softwareprogramma was, voor zolang het duurde, gratis te gebruiken maar de foto’s waren van een watermerk voorzien. Een betaalde versie, zonder watermerk kostte 50 dollar oftewel bijna 44 euro.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aiméevan Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAimée