Managed File Transfer: onmisbaar in de bedrijfsomgeving anno 2020

Geert van der Klugt
De manier waarop we bestanden delen – en de software die dat mogelijk maakt – is in de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. Mobiel werk is de nieuwe norm en interactie tussen B2B-bedrijven groeit. Maar waar communicatie en afstandswerk toeneemt, groeit het aantal privacy- en securitydreigingen. Vandaar dat het voor 2020 noodzakelijk is om de manier waarop jouw organisatie bestanden deelt, aandachtig onder de loep te nemen. Een doordachte File Transfer Strategy is onmisbaar voor het digitale bedrijf.

De wereldwijde grootte van het aantal gegevens in omloop groeit exponentieel. Gedeelde data en afgelegde afstanden worden groter. Maar terwijl bedrijven ogenschijnlijk adequaat omgaan met data, worden er in de praktijk noodzakelijkheden over het hoofd gezien. Een probleem, want op het moment dat filetransfers niet efficiënt plaatsvinden, kan de corebusiness van een gegeven organisatie onder druk komen te staan. En terwijl het aanbod van kwalitatieve file transfersoftware doorontwikkeld is, houdt het bedrijfsleven – tegen beter weten in – vast aan inefficiënte methodes voor het delen van gegevens.

Tekortkomend

Het veelgebruikte FTP komt tekort op meerdere vlakken, waaronder het gebrek aan een herstelmechanisme wanneer een filetransfer mislukt en een schildpaddentempo op dat moment de netwerkvertraging verhoogt. Onder aan de streep is het een feit dat het merendeel van de door het MKB en grootbedrijf gebruikte filetransfersoftware ontworpen is voor kleinschalig gebruik. Dat resulteert in een gebrek aan flexibiliteit, zekerheid en veiligheid. FTP en soortgelijke protocollen leveren geen ingebouwde mogelijkheden voor de versleuteling van gegevens, wat leidt tot kwetsbaarheden wanneer data gedeeld wordt. Met name overheden, financiële organisaties en dergelijke grootbedrijven maken nog gevaarlijk vaak gebruik van filetransfersoftware die ondermaatse functionaliteiten biedt en hen kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen met dramatische gevolgen.

Managed File Transfer

Het probleem is kraakhelder. De oplossing ook. Managed File Transfer (MFT)-oplossingen zijn in opkomst en tackelen vrijwel alle tekortkomingen die inherent zijn aan traditionele filetransfersoftware. Tools als MOVEit Secure Managed File Transfer, in Nederland aangeboden door SCOS te Hoofddorp, bieden uitkomst en maken datatransfers veilig, inzichtelijk en betrouwbaar.

De software wordt nadrukkelijk ontworpen voor grootzakelijk gebruik, wat onderstreept wordt door flexibele leverbaarheid en rotsvaste veiligheid. MOVEit Transfer wordt on-premise en in de cloud (SaaS/MFTaaS, gehost via Azure bij Microsoft in Middenmeer Noord- Holland) aangeboden, en voorziet ook de meest gigantische datatransfers van end-to-end encryption, zowel gedurende het transport als de tijdelijke opslag. Dat betekent niet alleen dat je juridisch correct en AVG-conform omgaat met gegevens, maar bovenal de privacy en veiligheid van bedrijfs- en persoonsgegevens respecteert.

MOVEit Secure Managed File Transfer zorgt voor de veilige uitwisseling van gegevens die voldoen aan PCI, HIPAA, GDPR en dergelijke beveiligingseisen van de industrie en overheid. MOVEit’s gecentraliseerde workflows, toegangscontrole en audit logging resulteren in een lager risico voor persoonlijke gegevens. Bovendien wordt minder tijd en geld besteed aan het beheren en ondersteunen van activiteiten voor gegevensoverdracht.

Organisaties houden geen reden meer over om hun filetransferstrategie niet grondig onder de loep te nemen. Wie 2020 ingaat en de opkomst en beschikbaarheid van software als MOVEit Transfer negeert, is in wezen als laks te bestempelen. Traditionele software doet ogenschijnlijk wat het moet, maar negeert daarbij een gigantische ruimte voor verbetering. Geef je om de toekomst van jouw organisatie, klanten en medewerkers, dan raden we je ten zeerste aan om het belang van een moderne filetransferoplossing niet te negeren op de weg naar digitalisering.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert