Maximaliseer de productie door inzetten van robots

Redactie WINMAG Pro
Productiviteit is een zeer belangrijke schakel binnen het bedrijf. Hoe meer productie, hoe meer verkoop en hoe hoger de winst. Steeds vaker worden robots ingezet om de productiviteit omhoog te brengen. Deze robots helpen uw mensen beter te presteren door langdurige en eentonige werkzaamheden over te nemen. Hierdoor kunnen uw medewerkers zich richten op andere belangrijke zaken en hebben zij meer plezier in hun werk.

Denkt u ook nog aan een soort mechanische pop bij het woord robot? Snel vergeten. De moderne robots, ook wel cobots genoemd zijn robots in diverse soorten en maten die samenwerken met uw werknemers en helpen de productiviteit te verhogen. Ze zijn eenvoudig en snel te programmeren voor een groot scala aan werkzaamheden en zo lange en eentonige werkzaamheden overnemen. 

Nauwkeurigheid van een cobot

Wanneer een proces een grote nauwkeurigheid vereist is het handig om het proces door een cobot te laten uitvoeren. In tegenstelling tot een werknemer kan de cobot zonder problemen de hele dag 100% functioneren en zijn volledige nauwkeurigheid behouden. Iets wat voor de gemiddelde werknemer vrij belastend werk is wordt door de cobot met gemak uitgevoerd. Hierdoor kan uw personeel zich richten op andere belangrijke zaken binnen het bedrijf en wordt de productie gewaarborgd door de robot. 

Robots en veiligheid binnen het bedrijf

Naast het uitvoeren van ‘eentonige’ werkzaamheden kan de robot ook worden ingezet voor smerige, lastige en gevaarlijke klussen. Dit verkleint het risico op arbeidsongevallen en ziekteverzuim aanzienlijk. Werknemers hoeven geen gevaarlijke klussen meer uit te voeren omdat die zijn overgenomen door de robot. Robots klagen niet over vies of gevaarlijk werk en blijven consistent hun opdracht uitvoeren. 

Verschillende soorten productierobots

Jarenlang waren de grote productierobots de meest voorkomende soort bij vooral grote bedrijven. Vandaag de dag zijn dat de veel kleinere collaboratieve robots (cobots). Deze cobots zijn zeer populair bij vooral de kleine en middelgrote fabrikanten omdat zij hen de mogelijkheid bieden om op deze wijze kosteneffectieve automatisering gereedschappen te gebruiken. Een robotarm kopen wordt zo ook voor kleinere bedrijven rendabel. 

Investeren in robotica

Hoewel industriële robots en cobots zeker niet goedkoop te noemen zijn is het voor een bedrijf toch zeer aantrekkelijk om hierin te investeren. De robot zal de investeringskosten zeker terugverdienen en uw medewerkers zullen u dankbaar zijn dat zij langdurige en eentonige werkzaamheden voortaan kunnen overlaten aan de cobot. Hierdoor kunnen zij hun tijd investeren in onderhoud van andere machines of afwerken wat door de cobot is voorbereid.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie