Microsoft 40 jaar: van toen naar nu

Redactie WINMAG Pro

Microsoft bestond dit weekend veertig jaar en volgens Bill Gates is het bedrijf nog niet klaar met innoveren. 'Ik geloof dat it in de komende tien jaar sneller gaat ontwikkelen dan dat het eerder heeft gedaan', aldus de oprichter van Microsoft.

In de afgelopen veertig jaar is er veel gebeurd in de it en Microsoft speelt hierin een hoofdrol. In 1975 werd het bedrijf opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Het doel van toen was het ontwikkelen en verkopen van BASIC interpreters voor de Altair 8800. Tijdens de jaren tachtig werd Microsoft groot met MS-DOS en daarna met haar Windows os, welke in 1985 uitkwam. In 1990 kwam Microsoft met Office, een suite die inmiddels niet meer weg te denken is van elk device.

Van de jaren tachtig naar nu

In 1995 kwam Windows 95 uit, welke het meeste lijkt op wat we nu kennen van het Windows-os. In deze versie werd de start-knop geïntroduceerd en ondersteunde het os 32-bit. Ook werd hiermee de eerste stap op het internet gezet met Internet Explorer en MSN. Internet Explorer was echter alleen beschikbaar in de Windows 95 Plus! Pack, gezien de browser nog niet klaar was toen de dozen van Windows 95 gedrukt werden. Het populaire os Windows XP werd in 2001 gelanceerd en wordt nog steeds, hoewel het niet langer ondersteund wordt, door veel mensen gebruikt. Ook begaf Microsoft zich op de gaming-markt met de Xbox die dat jaar uitkwam, waarmee Microsoft de strijd aan wilde gaan met Sony en Nintendo.

In 2007 maakte Microsoft een flinke misser met Windows Vista. Het nieuwe Windows-os kreeg ladingen aan kritiek over zich heen, met name vanwege de trage performance. Een jaar later stopte Bill Gates als Chief Software Architect, maar hij bleef wel betrokken bij het bedrijf in andere rollen en als adviseur bij belangrijke projecten. In 2009 kwam Windows 7 op de markt, het operating system wat alle fouten van Windows Vista min of meer goedmaakte.

Mobiel

Ook Microsoft pikte een graantje mee van de opkomende smartphone-markt. In 2010 lanceerde het bedrijf haar nieuwe os voor smartphones: Windows Phone. Bovendien ging de ontwikkelaar nauw samenwerken met bedrijven als Nokia, om te zorgen dat er een consistente gebruikservaring was over alle smartphones die op Windows Phone draaiden.

In 2012 kwam Windows 8 uit die net als Vista behoorlijk wat kritiek kreeg. De geliefde startknop verdween en een tiles-interface kwam ervoor in de plaats. Nog steeds klinkt de kritiek op Windows 8 luidt en Windows 8.1, een update met een aantal verbeteringen, doet hier weinig aan af. In datzelfde jaar werd de Surface uitgebracht, Microsoft's eerste echte zelfgefrabiceerde device. Daarnaast nam Microsoft het sociale netwerk Yammer over en lanceerde de ontwikkelaar Outlook.com als vervanger voor haar emaildienst hotmail.com. In 2013 nam Microsoft Nokia over, wiens merknaam nu volledig is veranderd in Lumia. Vorig jaar verschenen de eerste smartphones met de nieuwe merknaam.

2015 en verder

Deze zomer komt Windows 10 uit, het operating system dat alles moet worden wat Windows 8 had moeten zijn. De eerste technical previews zijn er al en de reacties zijn tot nog toe positief. Met name de terugkeer van de start-knop wordt bejubeld.

Maar er wordt ook naar de toekomst gekeken, zo blijkt uit een brief van Bill Gates gericht aan de werknemers van Microsoft. 'In de komende jaren heeft Microsoft de kans om nog meer mensen en organisaties over de gehele wereld te bereiken. Technologie is nog steeds niet voor iedereen beschikbaar, omdat het complex of duur is, of omdat ze simpelweg geen toegang hebben', aldus Gates in zijn brief. 'Ik hoop dat jullie gaan nadenken over wat je kunt doen om de kracht van technologie voor iedereen beschikbaar te maken, om mensen met elkaar in verbinding te brengen en om personal computing overal beschikbaar te maken.'

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie