Miljoenennota spreekt amper over Cyber Security: in afgelopen vier jaar één keer genoemd

Redactie WINMAG Pro

In de miljoenennota die gisteren bekend is gemaakt op Prinsjesdag wordt Cyber Security bijna niet behandeld, dit blijkt uit recent onderzoek van Legian Consultancy. Verder blijkt uit het onderzoek dat het thema informatiebeveiliging de afgelopen vier jaar, slechts in één jaar is benoemd.

Trendanalyse van voorgaande jaren

Legian concludeert dat er in 2021, 2023 en ook dit jaar in 2024 weinig tot geen aandacht is besteed aan informatiebeveiliging. In 2022 werd het thema wel uitgebreid besproken, hier werd het namelijk zes keer benoemd. Dit kwam door de conflicten met landen aan de oost- en zuidgrenzen van Europa en de toenemende cyberaanvallen op het Koninkrijk.

De analyse roept bij Legian belangrijke vragen op over de missende aandacht voor Cyber Security in de Miljoenennota en de mogelijke impact hiervan op de digitale veiligheid van Nederland. “Dit staat in schril contrast met het aantal cyber aanvallen, zoals heel recent bij de KNVB, en de toenemende wetgeving op Europees niveau zoals de NIS2.” vertelt Nandenie Moenielal, strategisch adviseur security bij Legian. “Daarnaast staat dit haaks op de uitgesproken behoefte aan meer regulering voor AI-toepassingen.”

Huidige miljoenennota

In de miljoenennota van 2024 wordt, in tegenstelling tot Cyber Security, Cyber Crime wel kort aangehaald. De nadruk ligt hier op het belang van internationale samenwerkingen voor veiligheidsvraagstukken. Maar hoe de digitale veiligheid wordt aangepakt, is niet benoemd.

"De minimale aandacht van Cyber Security in de Miljoenennota van 2024 is zorgwekkend. Het is van groot belang dat de overheid Cyber Security serieus neemt en de nodige middelen toewijst om onze digitale infrastructuur te beschermen. We dringen er bij beleidsmakers op aan om Cyber Security in de toekomst hoger op de agenda te plaatsen.", aldus Nandenie Moenielal, strategisch adviseur bij Legian.

Over Legian Consultancy

Legian Consultancy is een onafhankelijk advies- en consultancybureau voor informatiebeveiliging, cloud- en ICT-infrastructuur. Met meer dan 25 jaar ervaring biedt Legian op maat gemaakte oplossingen voor organisaties van elke omvang en sector. Legian ondersteunt organisaties hun informatie te beschermen en te voldoen aan wet- en regelgeving, terwijl ze de digitale transformatie stimuleren en bedrijfsdoelstellingen ondersteunen.

 

Lees hier ook:

https://www.winmagpro.nl/red-hat-en-oracle-breiden-samenwerking-uit

https://www.winmagpro.nl/kaspersky-onthult-een-overzicht-van-iot-gerelateerde-bedreigingen-in-2023

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie