Je eigen cloud voor 4K-video

MKB Best Choice 2016: QNAP Turbo vNAS TVS-471

Redactie WINMAG Pro
Als je opzoek bent naar een goede manier om je data op te slaan, kom je tegenwoordig al snel uit bij een NAS. Een NAS maakt het mogelijk om al je data op één plek op te slaan, waarna je er met al je devices direct bij kan. De TVS-471 van QNAP is geoptimaliseerd voor 4K-video en misschien wel de meest complete NAS op de markt.

De QNAP TVS-471 heeft een strak en rustig design met een bijna minimalistisch ontwerp. Op de voorkant zitten vier subtiele knoppen voor power, het maken van een backup (met een geïntegreerde USB-poort) en twee kleine knoppen om het menu te doorlopen. De NAS heeft een scherm aan de voorkant, maar deze is alleen zichtbaar als het nodig is. Als de NAS gewoon aanstaat, is het egaal zwart, wat goed past bij de rest van het design. De poorten van de NAS zijn beveiligd met kleine sloten en ventilatiegaten, en deze vallen nog het meest op. Verder heeft de NAS drie kleine LED-lampjes die subtiel knipperen als het apparaat in werking is. De rest van de buitenkant is mat grijs en valt niet snel op. Aan de achterkant zitten nog vier usb-poorten (twee keer usb 3.0 en twee keer usb 2.0) en vier ethernetkabels, zodat je de NAS op meerdere netwerken kan aansluiten.MKB

Specificaties

De TVS-471 heeft een Dual-core Intel i3 3.5GHz processor en beschikt standaard over 4GB aan RAM geheugen in twee geheugenslots, wat uit te breiden is tot 16GB. De NAS beschikt over vier bays waar zowel 3.5 als 2.5 inch harde schijven in passen die in totaal maximaal 32TB aan data kunnen opslaan.

Om de NAS op je netwerk(en) aan te sluiten zitten op de achterkant 4GbE poorten, wat uit te breiden is to 8 x 1Gb LAN of 4 x 10Gb en 4 x 1Gb LAN. Hiervoor moet je wel de optionele dual-port 10Gb & 1Gb netwerkkaart installeren. Maar, ook met de standaard LAN poort is de datatransfer vrij rap. 2GB aan data was binnen luttele minuten op de NAS terug te vinden en direct te bekijken.

Praktisch

Het installeren van de NAS is kinderlijk eenvoudig en voor de mensen die er toch een beetje moeite mee hebben heeft QNAP een duidelijke tutorial op hun website staan die stap voor stap uitlegt hoe je je NAS kan installeren. Er kunnen meer dan 10 gebruikers tegelijk gebruik maken van de NAS, waardoor deze niet alleen geschikt is voor thuis, maar ook voor kleine bedrijven, waar iedereen bij bepaalde bestanden moet kunnen.

Security

De QNAP TVS-471 is ook goed te gebruiken als surveillancestation. De NAS kan via 72 kanalen, de eerste vier zijn gratis, voor de overige moet een licentie gekocht worden, beelden ontvangen en deze opslaan, afspelen en live bekijken. Om de beelden te bekijken hoef je niet eens bij een computer in de buurt te zijn. Via een beveiligde verbinding kan je op elk moment via je smartphone of tablet kijken wat er te zien valt en zo nodig even terugspoelen en vertraagd afspelen. De NAS is compatible met ruim 2.100 IP cameramodellen en kan camera's met fisheye lenzen direct dewarpen, zodat je correct beeld krijgt zonder vertekeningen.

Multimedia

De QNAP TVS- 471 is uitermate geschikt voor 4K video. Door de grote hoeveelheid werkgeheugen kan de TVS-471 makkelijk in real-time video's transcoderen en converteren, zodat je direct je video's kan bekijken in hoge kwaliteit. Met de TVS-471 is het zelfs mogelijk om via meerdere devices, verschillende videobestanden af te spelen zonder kwaliteitsverlies of haperingen in het beeld. Ook is mogelijk de TVS-471 te gebruiken als pc door hem simpelweg met een hdmi-kabel aan te sluiten aan je beeldscherm. Je kan dan direct bij alle bestanden die op de NAS staan opgeslagen, maar het is ook mogelijk om apps te downloaden om bijvoorbeeld te internetten, Facebook te checken of video's te bekijken via YouTube. Als je niet gewend kunt raken aan het besturingsprogramma van QNAP, kan je ook virtuele machines downloaden, waardoor je in je vertrouwde Windows, Linux en Android omgeving kunt werken.


QNAP Turbo vNAS TVS-471

Prijs: € 1099,- (exclusief harde schijven)
info: qnap.com/nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie