MKB Proof 2018: Altaro VM Backup

Redactie WINMAG Pro
Het belang van een goede back-up van je virtual machines is afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de explosieve groei van cloud computing. Dat maakt Altaro VM Backup relevanter dan ooit. Altaro zet zijn producten in de markt als snel en betaalbaar, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Doelgroep: het MKB-bedrijf. De vraag is: maakt Altaro die belofte waar?

Voor de test hebben we de laatste versie van de bedrijfswebsite gedownload. Overigens kan iedereen gratis een proefversie downloaden om zichzelf te overtuigen. Altaro geeft je 30 dagen om de software uit te proberen, daarna dien je te beslissen of je het programma al dan niet koopt. De download en installatie verlopen vlot. Bij het opstarten van het programma krijgen we een keuze. Je kan je back-up regelen via gecentraliseerde console of via gecentraliseerd management. Dat laatste is handig als je je virtual machines bij verschillende hosts hebt uitstaan.

Het valt ons op dat het bedrijf zich goed heeft verdiept in de doelgroep. De gemiddelde MKB'er heeft chronisch tijdgebrek en kan het zich niet permitteren dat het systeem down gaat tijdens het back-uppen. Dat hoeft ook niet. Met Altaro kun je ervoor kiezen om de back-up te agenderen op een rustig tijdstip, of simultaan meerdere back-ups live uit te voeren. You name it. Back-ups en restores kunnen op afstand geregeld worden.

Terugbladeren

Wat we echt een mooie functie vinden, is de mogelijkheid om terug te bladeren in de tijd. Door chronologisch terug te bladeren in de back-ups van je vm, heb je in een oogwenk de juiste back-up terug. Tijdens onze test ontdekken we dat dit tot op microniveau (granular restore) is te verfijnen. Zo zijn we in staat een enkel Word-document van de redactie terug te vinden. Dat gaat vlot en gemakkelijk. Ook handig: de volledige Exchangeintegratie. Op zoek naar een mail? Geen probleem. Met deze functie hebben we het mailtje in een oogwenk boven water. Tijdens testen als deze beseffen we pas hoeveel we mailen.

Security

De factor security is niet te onderschatten in de huidige tijd. In die context is het goed om te beseffen dat Altaro back-ups een AES-encryptie meegeeft. Een geruststellende gedachte. Tot slot, handig voor wie alles op de NAS plaatst: wij hebben tijdens de test gekozen om de back-up op onze test- NAS op te slaan. Prettig trouwens om te beseffen dat het bedrijf uitgebreide online stappenplannen met schermafdrukken heeft staan hoe je slim een offsite backup aanpakt. Uiteraard heb je als gebruiker ook de keuze om je back-up lokaal op te slaan. Zelf zijn we daar uit veiligheidsoverwegingen niet zo'n voorstander van, maar het kan wel. Daarop aansluitend, Altaro bespaart je ook ruimte met de back-up.

Met Augmented Inline Deduplication verzeker je jezelf van het beste van het beste wat de industrie op dit moment op het gebied van deduplicatie te bieden heeft en bespaar je massa's ruimte. Volgens Altaro is dat gemiddeld zelfs een forse 63 procent aan back-upopslag. Uiteraard komt dit ook ten goede van je back-upsnelheid. Andersom werkt die snelheid ook. Met Altaro VM Backup heb je als ondernemer je Hyper-Vomgeving supersnel weer online.

Bijblijven

Wij liepen tijdens de test niet tegen noemenswaardige problemen aan. Dat gezegd hebbende, de wereld van virtual machines, backups en security bevindt zich in een dynamische omgeving. Wie bij wil blijven vindt ontzettend veel handige, praktische informatie op de site van Altaro. Denk hierbij aan artikelen over de gevolgen van de Spectre/Meltdown voor Hyper V, maar ook handige Powershell-tools voor beheerders en relevante webinars.

MSP

Voor de MSP's onder ons is het handig om te weten dat Altaro een speciale regeling heeft. Voor hen is er de mogelijkheid om op basis van een maandabonnement de virtuele back-ups van hun klanten te managen en monitoren. Dat gaat overigens heel gemakkelijk via een online console. Dit is echt een interessante optie voor deze groep, al is het maar vanwege de optie te betalen per maand, per vm én de mogelijkheid om zelf een prijs te bepalen voor de klant (van de MSP).

CONCLUSIE

Altaro VM Backup is onmisbaar voor ondernemers in het MKB die steeds meer afhankelijk zijn van de cloud. Met Altaro heb je bewezen kwaliteit tot je beschikking. Daarbij maakt het niet uit of je een hypervisor van hyper-V hebt of van VMware. Tot slot is de uitgebreide documentatie op de bedrijfswebsite een goede reden om tot aankoop over te gaan. Wat ons betreft maakt Altaro daarmee zijn beloften uit de inleiding meer dan waar.

Prijs: vanaf € 425,- per host
Info: altaro.com  

OVER MKB PROOF

Alle producten en diensten zijn ‘100% approved’ door de deskundige redacties van WINMAG Pro en Baaz. Kijk voor het volledige overzicht op www.mkbproof.nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie