MKB Proof 2022 - Redactietip: Reset de gemeentelijke ICT

Redactie WINMAG Pro

‘Lange lijst ICT-blunders overheid’ kopte De Telegraaf begin van dit jaar. Regelmatig komen ze voorbij in het nieuws: mislukte ICT-projecten van de overheid. Niet op tijd, ver boven budget of geen aansluiting met de gebruikers zijn de meest voorkomende missers die gegeven worden. En dit geldt niet alleen voor de rijksoverheid, het gebeurt bijvoorbeeld ook bij gemeenten.

Gemeenten zijn volgens ICT-specialisten Kees Groeneveld en Herman Timmermans toe aan een fundamentele heroriëntatie op de manier waarop zij hun processen met ICT ondersteunen. Gemeenten besteden veel uit aan externe leveranciers en providers. Dat heeft voordelen, maar leidt ook tot onnodige versnippering van kennis, capaciteit en middelen. In hun boek Reset de gemeentelijke ICT beschrijven Groeneveld en Timmermans hoe gemeenten hun ICT-inspanningen en de relatie met hun ICT-leveranciers kunnen herinrichten. Geen abstract diplomatiek geformuleerde beschouwing, maar concrete handvatten om het zoekgeraakte evenwicht tussen zelf doen en uitbesteden te herstellen. 

Kenniskloof en afhankelijkheid 

Nieuwe taken, aangepaste wet- en regelgeving, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen stellen steeds hogere eisen aan de ICT-inspanningen van gemeenten. Dat is een toenemende zorg voor wie ervoor verantwoordelijk is. De groeiende kenniskloof en de afhankelijkheid tussen gemeenten en hun ICT-leveranciers vergroten de kwetsbaarheid en beperken de innovatiesnelheid. Het is tijd voor een reset, betogen Groeneveld en Timmermans.

Reset de gemeentelijke ICT beschrijft de manier waarop de ICT-prestatie tot stand komt, hoe ICT wordt gemanaged, hoe nieuwe ontwikkelingen in processen (tijdig) worden vertaald naar de ontwikkeling van ICT-producten en -diensten bij gemeenten en hoe kennis, capaciteit, tijd en middelen wordt besteed. Waarbij de samenwerking tussen de verschillende partijen een hoofdrol speelt. Dit doen de auteurs door in het eerste deel van het boek in te gaan op de verschillende facetten van de actuele werkelijkheid, waarna in het tweede deel de kansen voor verbetering zijn beschreven. 

Nadenken over hoe het anders kan 

De auteurs claimen niet de oplossing voor alle ‘uitdagingen’ te hebben, maar ze willen de lezer wel aanzetten tot nadenken over hoe het ook anders kan. Hoe kunnen gemeenten meer gaan samenwerken met hun ICT-leveranciers als het gaat over ICT-technische vertaling van de ontwikkeling van werkprocessen? Hoe kunnen leveranciers meer oog en oor hebben voor de behoeften van gemeenten om hun processen effectiever met ICT-middelen te ondersteunen?  

Aan welke kant van de ICT je ook staat, binnen een overheid of als leverancier, dit boek biedt inzichten en gespreksonderwerpen om een effectievere samenwerking te bewerkstelligen. 

Specificaties

  • Uitgeverij: Haystack
  • Auteur: Kees Groeneveld & Herman Timmermans
  • Prijs: € 27,50
  • Meer info over het boek: Reset de gemeentelijke ICT
mkb proof awards, MKB Proof 2022, Award, redactietip award, boek, reset de gemeentelijke ict, Kees Groeneveld, Herman Timmermans
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie