MKB Proof Awards 2021: Acer Chromebook Spin 713

Redactie WINMAG Pro
Dit product ontving een MKB Proof Award. Dergelijke awards worden jaarlijks door de redacties van WINMAG Pro en ondernemersplatform Baaz toebedeeld aan producten en diensten die een uitzonderlijke oplossing voor het moderne MKB bieden. De awards verschijnen allereerst in een speciaal magazine, gevolgd door een toevoeging in dit online overzicht.

De aanvalsoppervlakte van cybercriminelen groeit. Niet alleen grootbedrijven, maar ook mkb-ondernemingen, zzp’ers en particulieren met Windows-omgevingen zijn vandaag de dag een lucratief doelwit voor verspreiders van malware. Chrome OS biedt een rotsvaste oplossing voor het groeiende probleem. De Acer Chromebook Spin 713, één van de nieuwere modellen die op Chrome OS draait, is beschikbaar in drie uitvoeringen. Elke uitvoering leent zich als vermogende, veilige basis voor de alledaagse werkzaamheden van professionals met uiteenlopende functies. We toetsten het model en stuitten op één van de beste Chromebook-opties die de markt van vandaag te bieden heeft.

In 2011 was Acer de tweede fabrikant die een Chromebook lanceerde. Nu, ruim tien jaar en veertien Acer Chromebooks later, spat de opgebouwde ervaring van de nieuwste release af.

De Spin 713, een 2-in-1-model, doet qua vermogen niet onder voor Windows-devices met een soortgelijk prijspunt. Chrome OS devices zijn over het algemeen kostenefficiënter dan Windows devices, omdat Chrome OS in de basis gratis is en je uitsluitend betaalt voor beheeropties of professionele workspace-oplossingen.

Processoren variëren van een Intel i3 en i5 tot een 11th Gen i7. Twee van de drie uitvoeringen bevatten 8GB RAM, de i7-uitvoering biedt 16GB RAM en elke uitvoering heeft 128GB flash- of NVME SSD-geheugen en een 13” QHD (2256 x 1504) 3:2 VertiView display in gemeen.

Deze VertiView display biedt 18 procent meer verticale ruimte, waardoor je minder hoeft te scrollen en efficiënter kunt werken, terwijl het apparaat compact blijft.

De keuze van een processor is op zichzelf onderscheidend. Het overgrote merendeel van Chromebooks kent één samenstelling, wat aantrekkelijkheid en inzetbaarheid beperkt. Acer biedt keuzevrijheid met drie opties: een uitvoering met een i3-processor (€ 799); i5-processor (€ 899) en een i7-processor (€ 999).

Het 2-in-1-ontwerp slaagt in een vloeiende overgang tussen verschillende standen. De Chromebook is in een letterlijke handomdraai inklapbaar tot tabletmodus. In elke modus komt de beeldverhouding van 3:2 goed tot recht. Documenten, spreadsheets en websites zijn bovengemiddeld goed te overzien. De gunstige verhouding wordt verder versterkt door een flinke resolutie van 2256x1504, wat ruim 20 procent meer pixels weergeeft dan een vergelijkbaar Full HD-scherm.

Een volle batterij gaat 10 uur lang mee. Wi-Fi 6 wordt ondersteund en twee USB-C-, een HDMI- en Thunderbolt 4-ingang(en) voorzien in adequate connectiviteit. Een half uur aan laadtijd staat gelijk aan zo’n vier gebruiksuren, wat een stukje mobiliteit waarborgt. 

Die mobiliteit wordt aangedikt met een stevige behuizing. De Spin 713 ziet er gelikt uit en kan tegen een stootje. Het model is gecertificeerd met een militaire standaard en onder andere bestendig tegen hoge vallen en harde klappen.

Hoewel we tijdens de review het idee kregen om die stevigheid te toetsen door de Chromebook van een verdieping hoog naar beneden te droppen, leek een praktisch scenario de betere optie.

Tijdens de 10 kilometer lange fietstocht van woning naar werk vervoerde een redacteur de Spin 713 een week lang onbeschermd op de bagagedrager van zijn fiets, met alle drempelgevaren van dien. Nog geen twee weken daarvoor had dezelfde stunt een serieuze deuk in een (veel duurdere) HP laptop opgeleverd. De Spin 713 kwam er zonder schrammetje mee weg.

Chrome OS

Tot zover: de hardware. Het model levert meer vermogen dan gemiddelde Windows-devices met een soortgelijk prijspunt. Op zichzelf waarborgt die eigenschap een positief oordeel, maar aangezien ook Chrome OS de gebruikservaring in elk opzicht beïnvloedt, kan een behandeling van het besturingssysteem niet ontbreken.

We wagen ons niet aan een objectieve, volledige vergelijking van Chrome OS en Windows, Linux of macOS. Wel willen we benadrukken dat de keuze voor Chrome OS serieuze voordelen kent.

Een korte opstarttijd is meldenswaardig, maar veiligheid spant de kroon. Chrome OS draait vrijwel volledig in de cloud, wat de toegang tot en veiligheid van software ‘by design’ waarborgt. Elk device wordt geleverd met een Titan chip die het gebruikte besturingssysteem controleert met een volledige kopie van het besturingssysteem. Wordt er een afwijking geconstateerd, dan wordt de afwijkende installatie overschreven met een veilige kopie.

Executable-bestanden draaien niet op Chrome OS: lokale bestanden zijn read-only, waardoor traditionele malwarevorm geen voet in de deur kunnen krijgen. Ook sandboxing en versleuteling zijn waar nodig geïntegreerd.

De optelsom van elke veiligheidslaag staat gelijk aan een niveau van security waar de geïntegreerde maatregelen van (onder andere) Microsoft in de voorzienbare toekomst niet aan kunnen tippen.

Chrome Enterprise Upgrade

Chrome OS is uitbreidbaar met Chrome Enterprise. De betaalde extensie maakt het mogelijk om apparaat- en gebruikerspolicies van meerdere Chromebooks efficiënt door te voeren. Veiligheid, connectiviteit en updates zijn overzichtelijk en automatisch te beheren. Ook biedt de add-on een optie om Windows-apps als Office 365, Zoom en Slack in virtuele, gecertificeerde en beveiligde Citrix- en VMware-machines te draaien. Virtualisatiesoftware Parallels maakt het zelfs mogelijk om een gehele Windows-omgeving na te bootsen, met de minimumvoorwaarde van een i5- of Ryzen 5-processor.

De update is beschikbaar voor de meeste Chromebooks, waaronder de Spin 713. Ook wordt de Spin 713 geleverd als ‘Chrome Enterprise’-uitvoering. Deze integratie is zowel sneller als voordeliger dan een opzichzelfstaande upgrade. Een ‘Zero Touch’-uitrol maakt het mogelijk om devices vanuit een cloudconsole te registreren. Gebruikers kunnen bij het uitpakken van het apparaat direct veilig aan de slag, zonder fysieke tussenkomst van een IT-beheerder.

Het oordeel

Hoewel we het bovengenoemde Chrome Enterprise niet in de praktijk toetsten, is de vermelding van beschikbaarheid net zo belangrijk als de vermelding van de verschillende processoren waarmee de Spin 713 wordt geleverd. Geen enkele Chromebook-fabrikant biedt zoveel keuzevrijheid als Acer. Chrome OS is ideaal om veilig efficiënt samen te werken in de cloud. In combinatie met de oerdegelijk - en bovenal zeer snelle - Chromebook Spin 713, helpt het bedrijven om hun productiviteit naar een hoger niveau te tillen. Al bij al: een aanrader. 

Klik hier voor meer informatie

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie